Hlavní obsah

V USA panují odlišné sexuální zvyklosti

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za svého pobytu v USA jsem se zúčastnil několika sexuálních besed, které pořádali američtí kolegové pro dospívající mládež. Na první pohled mne zaujala jejich úporná snaha o propagaci sexuální abstinence.

Článek

Horlivými politickými propagátory této abstinence jsou především republikáni. Demokraté příliš ne. Konečně bylo by to problematické i proto, že demokratický prezident Bill Clinton se stal celosvětově proslulý svou avantýrou se stážistkou Lewinskou. A určitě ho není možné dávat za příklad intimního odříkání.

Když stál před senátním výborem a přísahal "no sex!", říkali jsme si s kolegy, jestli mu tato falešná přísaha nezlomí vaz. No a vidíte, nezlomila. Prapodivnou slovní ekvilibristikou totiž dokázal, že slovo "sex" znamená klasický pohlavní styk. A ten se slečnou Monikou neprovozoval ani náhodou. Všechno to byl pouze petting. Jakási sexuální hra, kterou dnešní mládež označuje půvabným slovem "prstování".

Patří sem také orální sexuální styky, které konec konců může pragmatické americké myšlení taky označit za jakousi odrůdu sexuální abstinence. Protože při nich nedochází k vzájemnému kontaktu pohlavních orgánů. Také otěhotnění z tohoto styku by bylo ryzím zázrakem.

Liberálnější Američanky

V Evropě tomu bývalo jinak. Zajímavým srovnáním sexuálních zvyků ve Švédsku a v USA se již před léty zabýval americký sexuolog I. L. Reiss. Už před dvaceti lety citoval názory jednoho švédského studenta. Dotyčný mladík považoval americké dívky ve srovnání se Švédkami za jednoznačně sexuálně liberálnější. Mnohem více toho svému partnerovi dovolovaly - kromě vlastního pohlavního styku. Je tedy možno říci, že Američanky, ačkoliv zůstávaly mnohem déle pannami než Švédky, měly mnohem promiskuitnější sexualitu.

Americké dívky se dodnes mazlí s mnohem větším počtem sexuálních partnerů. Ovšem těsně před souloží toto mazlení přeruší. Případně povolí pouze orální styk. Švédská děvčata se naopak velice intenzivnímu mazlení brání. A spíš souhlasí s klasickou souloží. Kontakty mezi ústy a genitálem považují za mnohem více intimní. S touto formou sexuality souhlasí až ve stadiu velice vážné známosti.

Orální styk - úchylka?

V seznamovacích rituálech tak může docházet k různým nedorozuměním. Americká fascinace neporušenou panenskou blánou často způsobí to, že si mnohé dívky zachovají tuto vzácnou relikvii až do sňatku. Zatímco desítky předmanželských orálních styků se jaksi nepočítají.

A jak je tomu u nás? Zakladatel české sexuologické školy profesor Hynie prohlašoval, že orální sex je nutno považovat za sexuální úchylku. Většinou ji prý provozují lidé duševně zaostalí. Časy se však mění. Dnes tuto aktivitu přiznává téměř 70 procent naší populace. Možná, že i švédské dívky jsou k pettingu vstřícnější než před dvaceti lety.

Nezbývá tedy než konstatovat, že americký pragmatismus proniká i do evropského sexuálního chování. To se postupně mění. Také naše mládež se stále častěji zabývá otázkami nekoitální - nesouloživé aktivity. Hlavně proto, že toto chování je spolehlivě antikoncepční. Mohou se však při něm přenášet sexuální infekce. Je při nich tedy potřeba, aby zachovávali hygienu. Nejlepší prevencí proti těmto infekcím však není sexuální abstinence, ale věrnost dvou zdravých partnerů.

Reklama

Související články

Mladí Američané jsou sexuálně méně aktivní

Americká dospívající mládež je méně sexuálně aktivní, než byli jejich předchůdci v polovině 90. let. Současní teenageři zároveň ve větší míře používají...

Výběr článků

Načítám