Hlavní obsah

V těhotenství se vyplatí důvěřovat lékaři

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se v rodině často žertuje o tom, po kom to dítě vlastně je, příroda to zařídila velmi moudře. O vrozených schopnostech dítěte, stejně jako o jeho pohlaví je rozhodnuto ve chvíli početí. Polovinu genetických informací mu předává matka, druhou otec.

Článek

Některé ženy intuitivně poznají, že jsou těhotné, a někdy znají i okamžik zplození dítěte, jiné k tomu potřebují test. Domácí těhotenský test je k dostání v každé lékárně. Je velmi přesný a jednoduchý. Při zpoždění menstruace o pár dní se s jeho pomocí ihned zjistí, o co jde. Pokud je pozitivní, je třeba se co nejdříve objednat ke gynekologovi. Může se ale stát, že bude falešně negativní. To bývá tehdy, když si ho žena udělá příliš brzo.

Pravidelné prohlídky

"K povinnostem těhotné ženy patří chodit na pravidelné prohlídky. I když je sama zdravá a je skoro 95procentní jistota, že i dítě bude zdravé, je přesto předporodní péče velmi důležitá.

První prohlídku podstoupí žena v 6. až 8. týdnu. Nejprve se oficiálně potvrdí těhotenství. Gynekolog ženu prohlédne a zajistí vyšetřeni krve, zjištění krevní skupiny a Rh faktoru. Součástí vyšetření je i test na hepatitidu B. Pokud je totiž matka nosičem viru, je třeba dítě včas očkovat a chránit imunoglobulinem. Z krve se ještě zjišťuje, zda matka nemá syfilis a zda je HIV negativní.

Změří se krevní tlak, tělesná hmotnost a probere se anamnéza - předchorobí. Gynekolog by totiž měl vědět o alergii a dalších chronických onemocněních. Je třeba upozornit ho na to, zda se v předcházejícím těhotenství vyskytly nějaké komplikace. Důležité jsou údaje například o potratech, těžké eklampsii či předčasném porodu.

Eklampsie je stav vázaný na těhotenství. Projevuje se poruchou funkce ledvin, vysokým tlakem krevním a otoky. Jediná možná léčba je ukončení těhotenství. Pokud se v předcházejícím těhotenství vyskytl nějaký problém, je třeba ženu sledovat stále," vysvětluje MUDr. Eva Mazánková, gynekoložka z Prahy.

Součástí prohlídky je i cytologické vyšetření, kterým se sleduje stav čípku děložního. Lékař by se měl také pacientky zeptat, jak se sama cítí. Není třeba se stydět a zamlčet nějaké problémy. Často se obtíže týkají záležitostí, které žena se svým těhotenstvím ani nespojuje, např. hemoroidy nebo pálení žáhy. I v tomto případě by gynekolog měl pomoci najít řešení.

Kontroly podle zdravotního stavu

Další kontroly se určují podle zdravotního stavu matky. Pokud jsou zdravotní rizika malá, pak do 28. až 32. týdne stačí jednou za tři týdny nebo za měsíc, a to včetně zjišťování bílkovin, cukru v moči a tlaku. Krevní skupina a Rh faktor i protilátky proti němu se obvykle vyšetřují na začátku těhotenství a v třetím trimestru, stejně i krevní obraz. Pokud je RH negativní, testuje se matka na protilátky, je to dvakrát v průběhu těhotenství.

Po 30. týdnu se odebírá krev na kontrolní vyšetření, tzn. hepatitidu B, syfilis a HIV. V 35. týdnu by budoucí matka měla absolvovat kultivaci mikrobů z pochvy. Její výsledky jsou velmi důležité pro novorozence. "Pokud se zjistí přítomnost streptokoka, pak novorozence ohrožuje poporodní pneumonie. Jestliže je sice nález pozitivní a matka nemá potíže, vyčká se s řešením situace až do porodu. Při něm dostane žena injekci antibiotik, tím se vytvoří sterilní interval a miminku už zápal plic nehrozí," dodává dr. Mazánková.

V průběhu těhotenství (raději v 2. polovině) by také budoucí matka měla absolvovat kompletní interní vyšetření, včetně EKG. Odhalí možná onemocnění a je důležité proto, kdyby náhodou došlo v průběhu porodu ke komplikacím.

Reklama

Související články

Každá antikoncepce může selhat

Dnes už se najde jen málo žen, které nepoužívají nějakou antikoncepci. Jediné, na co ale nejsou připraveny, je fakt, že i ta nejlepší může někdy selhat....

Výběr článků

Načítám