Hlavní obsah

V sexshopech nejvíce nakupujeme vibrátory, masturbátory a erotické prádlo

Necelá třetina online uživatelů v Česku starších 18 let vlastní alespoň jednu erotickou pomůcku. Erotické hračky nakupují většinou lidé na e-shopu a hlavním měřítkem při výběru je pro ně cena.

Lidé mají zájem o erotické pomůcky i intimní kosmetikuVideo: Novinky

 
Článek

Erotickou hračku mají doma hlavně lidé do 34 let, nejčastěji pak ženy. Podle průzkumu společnosti Nielsen s rostoucím věkem podíl lidí, kteří nějakou erotickou pomůcku mají, klesá.

Podle prodejců ale v posledních letech stoupá zájem o sexuální hračky i u lidí ve věku nad 55 let.

„Příjemně nás překvapilo, že nám roste počet zákazníků nad 55 let. Je to způsobeno pandemií koronaviru, kdy nejen, že rostla znalost online prostředí, ale tito lidé se cítí na internetu bezpečněji a byla to jediná možnost, jak nakoupit tyto produkty,“ vysvětluje jednatel společnosti Flagranti Jakub Kučera.

S příchodem kvalitnějších produktů ale roste zájem o produkty ze sexshopů napříč celou společností.

„Český trh s erotickými pomůckami roste stejně jako trh globální. Mezi lety 2020-2021 máme třicetiprocentní růst v rámci českého online byznysu,“ vysvětluje Kučera.

Nejvíce kupujeme vibrátory

Muži i ženy stále nejčastěji nakupují produkty z kategorie vibrátory. U žen jsou nejpopulárnější takzvané stimulátory klitorisu, u mužů jsou to masturbátory.

V posledních měsících také rapidně stoupá zájem o zboží z kategorie tzv. sexual wellness. „Jsou to produkty z oblasti intimní kosmetiky, z oblasti hygieny. Jedná se například o masážní gely, masážní svíčky či menstruační kalíšky,“ vysvětluje Kučera.

Pět rad, jak protějšek přesvědčit, že nadešel čas na erotické hračky

Vztahy a sex

Stoupá také zájem o kvalitní prádlo, které nakupují zejména ženy.

Další oblíbené produkty jsou Venušiny kuličky, vakuové pumpy pro muže, erekční kroužky na penis, téměř deset procent zákazníků vybírá při nákupu také z kategorie BDSM.

Při výběru erotických pomůcek hraje při našem rozhodování stále největší roli cena. Podle průzkumu se na částku jako první podívá 37 % zákazníků, až poté sledují kvalitu, materiál a recenze. Intenzita prožitku je důležitá pouze pro 23 % zákazníků.

Téměř polovina lidí používá erotické pomůcky s partnerem, čtvrtina sama a shodně jedna čtvrtina v obou případech.

Erotické hračky pomáhají také léčit

Vztahy a sex

„Je určitě fajn do toho partnera zapojit. Pokud to neděláme tajně či skrytě, tak je určitě dobré hračky do párové sexuality přibrat,“ vysvětlil Marek Broul, primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Před samotným nákupem erotických pomůcek je ale vždy důležité myslet na to, že má každý jiné preference. Důležité je tedy vědět, co konkrétního obdarovávaného v posteli vzrušuje.

Foto: Novinky

Při nákupu je důležité myslet na to, co partnera či partnerku vzrušuje.

Přestože Češi v tomto směru příliš otevření nejsou, odborníci se shodují, že ve funkčním vztahu by lidé měli vědět, co druhého vzrušuje.

„Paradoxně Češi o svých sexuálních preferencích mnohem raději mluví v dobré společnosti než za dveřmi ložnice,“ dodává Broul.

Anketa

Používáte erotické hračky?
Ano, pouze pro své potřeby
14,8 %
Ano, s partnerem
49,5 %
Ne
19,3 %
Ne, ale láká mě to
16,4 %
Celkem hlasovalo 1646 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám