Hlavní obsah

V Latinské Americe vyjde gay-slovník

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES, RIO DE JANEIRO

Brazilci, Argentinci a Chilané budou moci od března příštího roku při setkání s homosexuály daleko snáze luštit jejich hantýrku. Tamní odborníci na slovo vzatí totiž připravují speciální slovník výrazů používaných mezi gay komunitou. Jde o první latinskoamerický slovník svého druhu.

Foto: Josef Zajíc

Křest knihy Zahrada Sféra Dům knihy. Spisovatelka Jana Richterová

Článek

"Slovníkem se snažíme rozluštit třeba to, proč se gayové rozzuří, když je heterosexuálové nazvou například šlapkou, ale proč jsou naopak naprosto klidní, když jim ostatní nadávají daleko sprostšími výrazy,"  řekl listu Pagina 12 Carlos Rapisardi, který pracuje jako "koordinátor bizarních studií" na univerzitě v Buenos Aires.

Homosexuálové si slova vysvětlují odlišně

"Je to prostě tím, že pro ně některá slova mají úplně jiný význam než pro heterosexuály. Na první pohled se jim hrubé nadávky jeví jako dobrý vtip, na druhou stranu věci, které by nikoho jiného nevzrušili, je dokáží zvednout ze židle tak, že se klidně i poperou," vysvětlil Rapisardi. 

Kromě Rapisardiho se na vzniku slovníku podílejí i psychoanalytik Sergio Sepúlveda a sociolog Carlos Figari z univerzity v Rio de Janeiru. Jak sami dodávají, jsou se svou prací téměř u konce.

Slovník, který bude podle autorů definovat a analyzovat kulturní význam slov a projevů používaných v gay komunitě, by se měl objevit na pultech knihkupectví v Latinské Americe během března příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Homosexualita se údajně nedá naučit

Britští psychologové přišli se špatnou zprávou pro odpůrce homosexuality. Poprvé totiž vědecky podložili předpoklady lékařů, že pohlavní orientace,...

Homosexuálové mají svou učebnici lásky

V Klubu U Střelce byla včera pokřtěna Kámasútra pro gaye, na jejímž vydání se podílelo Ottovo nakladatelství ve spolupráci s Gay iniciativou. Jde o netradiční...

Výběr článků

Načítám