Hlavní obsah

V ČR žije deset procent neplodných párů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice je přibližně deset procent párů, které mají velké problémy s početím potomka. Jejich jedinou nadějí je umělé oplodnění. V pátek to prohlásil docent Tonko Mardešič, vedoucí lékař Sanatoria Pronatal.

Foto: Markéta Ondrušková
Článek

"Příčiny jsou různé a zatím přesně nebylo stanoveno, která je ta hlavní. Stoprocentně ale víme, že neplodnost muže je dnes hlavní indikací pro léčbu mimotělním oplodněním," řekl Mardešič.

Moderní medicína významně pomáhá

Senátorka Zuzana Roithová uvedla, že medicína dnes už těmto párům umí velmi účinně pomoct.

"Ženám od 18 do 40 let se ze zdravotního pojištění hradí tři cykly umělého oplodnění. Úspěšnost narození potomka je pak zhruba třicet procent, a to je vyšší než v zemích EU. Ročně ze zdravotního pojištění se na tyto úkony vydává přibližně 250 miliónů korun," řekla Roithová.

V České republice se ročně provede asi osm tisíc cyklů mimotělního oplodnění a narodí se přibližně 2 800 dětí. Protože peněz není nazbyt, hledají se cesty, jak i v této oblasti lépe hospodařit. Jeden cyklus stojí přibližně 50 tis. Kč. 

S léčivy se bude šetřit

Roithová uvedla, že lékaři ze specializovaných center jsou rozhodnuti přísně individualizovat předepisovaná léčiva.

"Odborníci spočítali, že některé ženy při tomto umělém oplodnění nevyužívají průměrné dávky předepsaných léků a doma jim pak zůstávají léky za čtyři až pět tisíc korun na jeden cyklus. Ty jsou nepoužitelné a musí se vyhodit," uvedla Roithová.

"Na druhé straně jsou však ženy, kterým průměrné dávky léků nestačí a musí si na ně připlatit přibližně pět až patnáct tisíc korun na jeden cyklus. Právě individualizované předepisování léčiv má tyto nesrovnalosti odstranit," dodala Roithová.

Pravděpodobně od července by tak zhruba deset procent pacientek, které si na léky zatím musí připlatit, už nemělo připlácet nic.

I nadále se počítá s tím, že ženy nad 40 let si všechny cykly umělého oplodnění budou hradit v plné výši samy. Žena po čtyřicítce má totiž už zpravidla rizikové těhotenství. Přestože je dnes móda mít v tomto věku dítě, lékaři již těhotenství ze zdravotních důvodů nedoporučují.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci: Neplodnost možná bude vymýcena

Vědci, kteří si dnes připomínají 25. narozeniny prvního dítěte na světě, jež se narodilo pomocí umělého oplodnění mimo tělo matky, jsou přesvědčeni,...

Nový test zjednodušuje odhalení chlamydie

Test, jímž lze snadno a rychle odhalit chlamydiový zánět, sexuálně přenosné onemocnění, vynalezli vědci za podpory dobročinné výzkumné společnosti Wellcome...

Výběr článků

Načítám