Hlavní obsah

V Asii je kritický nedostatek kondomů

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

V Asii je fatální nedostatek kondomů a Světová zdravotnická organizace varuje, že na největším kontinentu se pomalu začíná rozhořívat časovaná bomba, která skončí zničující pandemií AIDS. Pokud okamžitě nezasáhnou organizace a vlády ze zahraničí, které by byly ochotny dodat kondomy, a zároveň se nezdokonalí zdravotní osvěta v asijských zemích, budou následky katastrofální.

Foto: Jana Matějíková

zastupitelstvo - prosinec 2012

Článek

Již teď je v Asii evidováno na sedm miliónů osob nakažených HIV, případně nemocných AIDS. Jenže čísla jsou údajně mnohem vyšší, protože právě v zemích Východu je osvěta natolik mizerná, že se mezi občany pohybují jistě statisíce nakažených, kteří však o své nemoci nic netuší.

Odborníci tvrdí, že pandemie může vypuknout ještě v této dekádě nového tisíciletí. Tragédie se bude podle nich jen stěží napravovat. V nejlidnatějším kontinentu světa nyní scházejí miliardy kondomů. V Indii a Číně je tento pro Evropana naprosto běžný antikoncepční prostředek zcela nedostatkovým zbožím. Do roku 2010 se proto očekává třicet miliónů nově nakažených osob.

Nejen Asie, ale i jiné části světa každý rok hlásí nedostatek kondomů. Letos jich bude na celé planetě chybět dvacet čtyři miliardy, přičemž do oběhu se jich po celém světě dostává jen šest až devět miliard. Zdravotní situace se v Asii rapidně horší nejen kvůli nedostatku kondomů, ale také proto, že se tu rok od roku uvolňují mravy a sex se začíná i zde komercionalizovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám