Hlavní obsah

Už vzdával svůj boj s rakovinou. Novou motivaci žít a vzepřít se osudu mu dodala svatba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmadvacetiletý Zach Stroup trpěl závažnou formou rakoviny míchy. Jeho stav se začal rapidně zhoršovat, a když se lékaři začali obávat, že mu již zbývají jen dny života, jeho snoubenka Maddie (25) se rozhodla urychlit svatbu, kterou spolu za několik měsíců plánovali, a zorganizovala vše, aby si své ano mohli se Zachem říct již za dva dny v nemocnici. Vůbec přitom netušila, jak moc tím vším ovlivní svůj i Zachův život.

Po svatbě v nemocnici našel novomanžel umírající na rakovinu znovu sílu s nemocí bojovatVideo: Caters News/Madison Stroup, AP

 
Článek

Svatba dodala Zachovi neuvěřitelnou energii vzepřít se osudu a se svou nemocí dál intenzivně bojovat. „Najednou jsem si uvědomil, že mám budoucnost, pro kterou musím žít,“ svěřil se Zach agentuře AP.

„Dnes jsem přesvědčen, že kdyby nebylo té svatby, už bych zde nebyl,“ dodal.

Zach se s Maddie seznámil již na střední škole. Chodili spolu a žili si svůj „dokonalý život“. Prvotní problémy nastaly v okamžiku, kdy lékaři Zachovi diagnostikovali Crohnovu chorobu. Tehdy se cítil velmi unavený a krom jiného ho trápilo i neustálé noční pocení. Lékaři mu nasadili léčbu a všichni čekali, že se vše vrátí k normálu.

Ale v listopadu 2020 se jeho potíže začaly zhoršovat a v nemocnici lékaři zjistili, že se jedná o mnohem závažnější problém, a to Non-Hodgkinův lymfom ve čtvrtém stadiu, tedy velmi agresivní formu rakoviny krve.

Okamžitě tak podstoupil onkologickou léčbu. Ta zafungovala a po šesti měsících, v dubnu 2021, ho lékaři považovali za vyléčeného, a tedy v remisi.

Rok válčila se zákeřnou rakovinou uzlin. V boji pomohla i moderní technologie

Žena

Když se mladý pár začal opět vracet k normálu, požádal Zach svou lásku o ruku. Ta souhlasila a společně naplánovali svatbu na květen 2022. Bohužel již v září 2021 začal Zach pociťovat, že není něco v pořádku. Začal ztrácet hybnost v nohách a následně téměř ochrnul, tudíž byl okamžitě převezen do nemocnice, kde mu lékaři odhalili nádor v míše.

Zach tedy opět nastoupil na dlouhou, intenzivní léčbu pomocí chemoterapií. Měsíc před svatbou se ale začal jeho stav rapidně zhoršovat a všichni se začali obávat, že se blíží jeho konec. „Tehdy jsem byl z proběhlé léčby už tak vyčerpaný, že jsem už nechtěl ani dál bojovat,“ svěřil se Zach.

I proto se Maddie rozhodla svatbu urychlit a společně s rodinou a nemocničním personálem zorganizovali do 48 hodin svatbu přímo v nemocnici Colorado Blood Cancer Institute. Svatba měla být jejich poslední společnou akcí. Nakonec tomu, ale bylo přesně naopak. Díky svatbě Zach získal opětovnou chuť žít a rozhodl se podstoupit nejtvrdší formu chemoterapie, která v té době byla k dispozici. Jelikož léčba zafungovala, mohl i následně podstoupit transplantaci kostní dřeně.

Jeho stav se začal opět zlepšovat a po čtyřech měsících ho lékaři opět shledali vyléčeným, a tudíž v remisi. Od srpna 2022 je tak Zach v remisi a díky rehabilitacím se začal postupně vracet do běžného života, včetně zaměstnání. Nyní s Maddie plánují obnovení manželského slibu, protože si chtějí užít svatební den se vším všudy.

Je to jako chřipka, říká sedmnáctiletý Kuba, který bojuje s rakovinou v kosti

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám