Hlavní obsah

Triáda aneb Když romantický vztah tvoří tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantické vztahy mezi třemi lidmi neboli triády jsou stále populárnější. Přestože si mnozí myslí, že nemohou fungovat, pokud dotyční zvolí zdravý způsob, jak k nim přistupovat, mohou si mezi sebou všichni tři utvořit láskyplné a silné pouto.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na rozdíl od konvenčních vztahů, kde se očekává vztah výlučně mezi dvěma jedinci, v triádě se podle studie publikované Archives of Sexual Behaviour pouto lásky, náklonnosti a závazku buduje mezi všemi třemi. Vše je přitom založené na komunikaci, poctivosti a vzájemném souhlasu. Každý člen triády si tak vytváří vlastní emocionální a sexuální spojení s ostatními dvěma. Závazek musí být vždy postaven na rovnosti a respektu.

Zásadní roli zde sehrává stanovení si jasných dohod o hranicích, očekáváních a odpovědnosti v rámci vztahu. Otevřená a upřímná komunikace je základním stavebním kamenem, který zajišťuje, že každý na společné cestě životem bude vyslyšen a podporován.

Pravdou je, že pro úspěch ve vztahu ve třech neexistuje jediný recept. Jde také o to, že každý je jiný, a proto jsou všechna pravidla a nastavení svým způsobem jedinečná. Záleží jen na tom, aby byl vztah založen na souhlasu, komunikaci a vzájemném respektu. Jen to je zárukou, že bude pro všechny obohacující zkušeností.

Párový terapeut Jan Vojtko: Otevřený vztah? Musí zůstat romantická exkluzivita

Žena

Je dobré mít také na paměti, že žádný vztah nefunguje, aniž by na něm zúčastněné strany neustále nepracovaly. V triádě je vše o to složitější, že by každý měl usilovat o štěstí a blaho všech členů. A to i během řešení případných problémů. Aby je všichni zvládli, znamená to, že budou muset neustále pracovat na své otevřenosti, flexibilitě a samozřejmě toleranci a respektu k druhým.

I v triádě samozřejmě může dojít na žárlivost, jelikož se jedná o přirozenou lidskou vlastnost. Každý její náznak značí nějaký konkrétní problém, je proto důležité snažit se na jeho vyřešení pracovat, a to samozřejmě společně.

Anketa

Máte zkušenosti se vztahem ve třech?
Ano, v triádě žiju nějaký čas a vyhovuje mi to.
4,6 %
Ano, ale bylo to více o sexu než o vztahu.
11,5 %
Ano, ale už nikdy více bych do toho nešel/nešla.
2,7 %
Ne, ale láká mě to zkusit.
22,6 %
Ne a ani nesouhlasím s takovými vztahy.
58,6 %
Celkem hlasovalo 1396 čtenářů.

Polyamorie přináší obavy, zda jsou všichni ve vztahu zdraví

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Triáda (trojice)

Výběr článků

Načítám