Hlavní obsah

Párový terapeut Jan Vojtko: Otevřený vztah? Musí zůstat romantická exkluzivita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Valentýna zamíří do kin nový český dokument Šťastně až na věky režisérky Jany Počtové. Mapuje různou podobu partnerských vztahů v 21. století. Vyznat se v nich i v různých pocitech pomáhá Čechům i vztahový terapeut Jan Vojtko.

Rozhovor k filmu Šťastně až na věky, párový terapeut Jan VojtkoVideo: Bontonfilm

 
Článek

„Myslím, že jsi měla víc mužů než já žen,“ říká své partnerce Šárce jeden z protagonistů filmu Sandy. Žijí v otevřeném svazku, kde panují jasná pravidla. Nežárlí na sebe, dopřejí si svobodu včetně té sexuální. Může vše fungovat navěky? Za jakých pravidel?

Sandy a Šárka tvoří stabilní pár, ale zároveň prožívají i další paralelní intimní vztahy, které si tolerují či o nich přímo vědí. Pro řadu lidí jde o nepředstavitelnou věc, známý párový terapeut Jan Vojtko ale vysvětluje jeho výhody a rady, jak může otevřený vztah fungovat. K těm patří mimo jiné schopnost vědět a vidět, kdo je v mém životě ten hlavní.

„Mluvím zejména o romantické exkluzivitě. My dva jsme hlavním vztahem, ale připouštíme, že si můžeme sexuálně užít s někým jiným. Nebo máme nějakého jiného sexuálního partnera,“ uvádí Vojtko s tím, že podobný svazek musí zohledňovat i štěstí případných dětí. Důležité je nezatahovat je do případných problémů.

Otevřený vztah Čechy příliš neláká

Vztahy a sex

Štěstí? Láska? Sex? Lze mít vše najednou?

Snímek přinese pět příběhů, v nichž lidé hledají štěstí, lásku, sex a partnerský život jinak, než je běžné. Polyamorii, otevřený vztah, lásku přes internet nebo dlouholetý vztah se zadaným partnerem doplňuje silně věřící dvojice v monogamním soužití.

Předpremiéry dokumentu jsou plánované do vybraných kin symbolicky na 14. února, na Valentýna. Do distribuce poté zamíří 16. února.

Kolik podob má láska či partnerství? To zjišťuje nový český dokument Šťastně až na věky

Film

Jana Počtová: Dělit milostný život mezi více lidí bych nemohla

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám