Hlavní obsah

Tři důvody, proč vás muž neposlouchá

Ženy si často stěžují, že je muži neposlouchají. Ve snaze to napravit chtějí partnera změnit. Mnohdy ale postačí změnit vlastní návyky.

Foto: Profimedia.cz

Máte někdy pocit, že vám partner nevěnuje pozornost a neposlouchá, co říkáte?

Článek

Snad každá žena alespoň jednou v životě na adresu svého partnera či manžela pronesla onu dramatickou výtku, že ji vůbec neposlouchá.

„Pokud je to i váš případ, možná budete překvapena, jak takové chování ze strany muže změnit, aniž byste jeho samotného vůbec měnila. Zkuste se zaměřit na tři základní věci a uvidíte,“ radí na svém blogu terapeutka Carol Tuttleová.

Jaké jsou tři nejčastější a pro mnohé ženy možná i překvapivé důvody, proč je protějšek neposlouchá?

Jaroslava Pokorná: Lidé si neumějí naslouchat, zajímat se jeden o druhého

Styl

Mluvíte příliš dlouho

Jak tvrdí odbornice, muži jsou schopni plně vnímat cca 10-15 minut, pak se „odpojí“. Jakmile si toho žena všimne, často si tak vydedukuje, že není pořádně slyšet a o to víc mluví, aby upoutala pozornost. Jenže takové chování muže ještě více rozladí.

„Váš přítel či manžel bude víc poslouchat, když svá sdělení omezíte na několik málo minut,“ radí.

Jak poznáte, že váš vztah postrádá zdravé komunikační návyky

Vztahy a sex

Mluvíte v nevhodný čas

Některé ženy žádají, aby je muž vyslyšel i v okamžiku, kdy je zaneprázdněn něčím jiným. Samozřejmě je pochopitelné, když chce být žena vyslyšena, jen je třeba akceptovat fakt, že se to ne vždy hodí hned, jak si usmyslí. Pak je logické, že se jí muž nebude „věnovat“ na 100 procent.

„Chcete-li něco říct, najděte na to vždy vhodný čas, jinak s tím raději počkejte,“ dodává.

Dopředu věříte, že nebude poslouchat

Našla jste se v prvních dvou bodech? Pak se možná najdete i ve třetím. Už jen tím, že si budete myslet, že váš protějšek ale „opravdu nikdy neposlouchá“.

Proč je tak těžké žít s mužem, který má problém se svou matkou

Vztahy a sex

Pokud si to myslíte už dopředu, pak si automaticky připravujete půdu pro to, aby se to tak stalo.

Pokud opravdu chcete, aby vás poslouchal, vyjádřete to. Jednouché sdělení, že „chcete něco důležitého říci, a potřebujete partnerovu stoprocentní účast“ opravdu postačí. „Případně s dotazem, kdy se vám bude moci věnovat – nedáte totiž žádné ultimátum,“ popisuje Tuttleová.

A na závěr dodává, že byste rozhodně neměla zneužívat čas, který vám protějšek „vyměří“ a stále měla myslet na to, že je třeba vše sdělit jednoduše a srozumitelně a pokud možno rychle. Jedině tak bude muž naslouchat a ochoten naslouchat i do budoucna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám