Hlavní obsah

Striptýz je v Norsku umění a nepodléhá dani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Stejně jako balet nebo opera je striptýz umění. Alespoň k takovému závěru dospěl soud v norské metropoli Oslo. Dal tím zapravdu majitelce jednoho nočního klubu, která měla výhrady k tomu, že by měla za poskytování uměleckého požitku zákazníkům platit daň z přidané hodnoty.

Článek

"Jsem velice spokojená. Devadesát procent mých klientů mi říká, že to, co dělám, je umění," prohlásila striptérka z Dream Go Go Baru v Trondheimu pro rádio NRK.

Podle norské justice je třeba přistupovat ke striptýzu jako k jakémukoli jinému umění, počínaje komedií a konče operou, jejichž provozování v Norsku nepodléhá DPH.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Je podle vás striptýz uměním?

Norská daňová správa požadovala milión norských korun (3,72 miliónu Kč) od klubu Blue Angel v Oslu. Namítala, že striptérky nejsou umělkyně a že vstupné na jejich představení musejí zahrnovat pětadvacetiprocentní DPH.

Talent se projeví při svlékání

"Samozřejmě, že striptýz je umění," ujistil Magnus Morland, majitel baru String Show v Oslu. Advokáti klubu Blue Angel argumentovali tím, že striptérky prokazují svůj umělecký talent, když se svlékají z uniforem zdravotních sester, policistek nebo tanečnic.

Anketa

Je podle vás striptýz uměním?
Ano
74,5 %
Ne
25,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 957 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Trestanec objednal do vězení striptýz

V naději, že se mu podaří pozvednout morálku svých spoluvězňů, si jistý trestanec tajně najal exotickou tanečnici. Ta měla okořenit kulturní večer ve věznici...

Striptérky ze San Antonia jsou v ohrožení

Městská rada v texaském San Antoniu schválila v pátek návrh zákona, který ukládá striptýzovým tanečnicím nosit příslušné povolení o udělení licence k živnosti...

Výběr článků

Načítám