Hlavní obsah

Spory matek s dcerami jsou způsobem diskuse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Psychologická studie Cambridgeské univerzity prokázala, že časté spory matek s dcerami jsou vlastně určitým způsobem diskuse. Podle britských odborníků jsou rozpory užitečné pro vztahy mezi rodiči a dětmi.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

"Spory často vznikají jen tak z ničeho. Mívají však tendenci zvrhnout se v hádky až do té míry, že dívka matce řekne: Já tě nenávidím!" konstatoval britský psychiatr Terri Apter.

"Dívky ovšem tyto hádky využívají k tomu, aby se jejich matky dozvěděly, co dělají a co je pro ně důležité. Spory někdy umožňují udržet rodinný vztah," uvedl Apter na výroční konferenci Britské psychologické společnosti.

Dívky otce lehce ignorují

Z Apterovy studie vyplývá, že dospívající dcery se hádají patnáct minut každého dva a půl dne, chlapci se do roztržek s matkami dostávají jen šest minut každý čtvrtý den.

Odborníci rovněž radí otcům, aby do hádek raději nezasahovali, zejména týkají-li se školních povinností, přátel a nepořádku. Dívky jsou totiž vůči otcům popudlivé a mají sklon je ignorovat.

Reklama

Související články

Děti patří do rodiny

Péči o děti a rodinu není v ČR věnováno dostatek pozornosti. Dvanáct organizací působících v oblasti péče o dítě a rodinu proto spojilo své síly a vytvořilo...

Přítomnost babiček ovlivňuje počet dětí

Tým finských vědců z univerzity v Turku se pokusil vědecky podložit tvrzení, že babičky mají na vnoučata blahodárný vliv. Experti zjistili, že čím déle ženy...

Výběr článků

Načítám