Hlavní obsah

Přítomnost babiček ovlivňuje počet dětí

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TURK

Tým finských vědců z univerzity v Turku se pokusil vědecky podložit tvrzení, že babičky mají na vnoučata blahodárný vliv. Experti zjistili, že čím déle ženy po ukončení vlastního reprodukčního období žijí. Tím častěji se dočkají vnoučat.

Foto: Petra Jurásková

Maminka se loučí s dcerkou Adélkou při odjezdu na ozdravný pobyt.

Článek

Odborníci podrobili výzkumu 2 300 kanadských a 500 finských žen narozených v 18. a 19. století. Potvrdili, že v průměru se žena za každé přežité desetiletí po padesátce dočkají dvou vnoučat.

Přítomnost babiček však zejména podporuje jejich syny a dcery k plození dalších potomků. Jejich přítomnost totiž podvědomě vzbuzuje pocit, že mají zdravé a dobré geny.

Dědečkové významnou roli nehrají

Podle studie zveřejněné v časopise Nature je pozoruhodný i fakt, že u dětí, jejichž babička je stále naživu, je větší pravděpodobnost, že samy přežijí prvních patnáct let svého věku. Zejména v případě, když babičce při jejich narození bylo méně než šedesát.

"Dnešní zřetelné snižování míry dětské úmrtnosti je ovlivňováno i poněkud jinými prostředky. Babiččin efekt se dostává do rozporu se sociálními kompetencemi a školními povinnostmi vnuků, nemluvě třeba o finanční podpoře," podotýká k práci finských vědců Jan Weise z Demografického institutu Maxe Placka.

S kolegy se ovšem shoduje v tom, že role dědečků je i nadále spíš zanedbatelná.

Reklama

Související články

Děti si u babičky odpočinou od rodičů

Mezi rodiči a prarodiči vypuknou někdy konflikty nebo i vášnivé hádky kvůli výchově dětí. Příčinou nejsou jen různé názory na to, jak vychovávat. Někdy...

Výběr článků

Načítám