Hlavní obsah

Sport snižuje nebezpečí poruch potence

– BOSTON
Novinky, Korzo/Plus

Muži, kteří pravidelně sportují, trpí daleko méně poruchami potence, a to bez ohledu na věk. Dokazuje to výzkum, který se od roku 1986 uskutečňuje na univerzitě v americkém Bostonu. Účastní se ho na 30 000 mužů, dnes ve věku mezi 53 a 90 lety, kteří pravidelně vyplňují dotazníky, týkající se hygieny života, zdravotního stavu, sexuálních aktivit, ale i spotřeby alkoholu, tabáku a léků.

Foto: Patrik Borecký

Vpředu David Smečka - Krysař (foto ze zkoušky)

Článek

"Poruchy potence zasahují asi 26 procent mužů ve věku nad padesát let. U šedesátiletých už je to téměř 40 procent, u sedmdesátníků více než 60 procent," uvedl doktor Eric Rimm, jeden ze spoluautorů výzkumu. Hned ale dodal, že pravidelné sportovní aktivity mohou tyto změny oddálit až o deset let.

"Tyto poruchy mají úzkou vazbu na stav krevního oběhu. Tak úzkou, že mohou sloužit téměř jako indikátor kardiovaskulárních onemocnění," upřesnil doktor Rimm. V největším ohrožení jsou i v tomto případě lidé s nadváhou, kteří se příliš nepohybují, své udělá i kouření a konzumace alkoholu, a v neposlední řadě také některé léky, zejména antidepresiva a betablokátory, užívané na snížení tlaku.

Prevence je prakticky totožná. Hlídat si váhu, nekouřit, a pravidelně se věnovat pohybu. To je doporučení, které pomůže vyhnout se nejen infarktu, ale i předčasným poruchám potence.

Anketa

Sportujete?
ano, závodně
23 %
ano, často
25,7 %
ano, občas
28,3 %
velmi málo
7,1 %
vůbec
10,6 %
už ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 113 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám