Hlavní obsah

Společné sledování sportovních utkání zlepšuje partnerské vztahy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 7. února začínají zimní olympijské hry v Soči. Podle manželských poradců nastává to nejlepší období pro urovnání a upevnění rodinných vztahů. Společné fandění je prý tím nejlepším způsobem, jak zapomenout na všechny partnerské spory a problémy.

Foto: Profimedia.cz

Společné zážitky umocňují harmonii a empatii.

Článek

Mohou za to hormony endorfiny a dopamin, které se během fandění uvolňují do krevního oběhu a díky nimž se tělo dostává do pohody.

Pokud se sportovcům daří a partneři se samou radostí obejmou, pak se do krve uvolní i hormon oxytocin, který ovlivňuje vzájemné souznění. Dá se tedy říci, že partneři, kteří spolu sledují sportovní utkání a fandí stejným sportovcům, svůj vztah jen upevňují a jejich lásku hned tak něco nerozhází.

Společné zážitky umocňují harmonii a empatii. A je jedno, zda jde o zážitky veselé či smutné. Obojí má na zdraví jedince blahodárné účinky. Chemické tělesné procesy s tím spjaté podporují zdravé tělo, mysl, ale i dlouhodobé vztahy.

"Lidské bytosti jsou společenští tvorové, kteří pro svou spokojenost potřebují sdílet své zážitky, a pokud tak nečiní, dost často upadají do depresí," vysvětluje psychoterapeutka Jo-Anne Weilerová.

Reklama

Související články

Jak snížit riziko rozvodu

Žádné manželství nefunguje zcela harmonicky desítky let. Vždy se objeví okamžiky, kdy jeden z partnerů začne o vztahu jako takovém pochybovat. Stereotyp,...

Nelehký život s hysterickým partnerem

Život jako na houpačce. Jeden den jste zahrnováni city, pozornostmi, láskou a druhý den slyšíte výčitky, obviňování a jste nejhorší ze všech. Tak může vypadat...

Jak porozumět mužům

Taky máte občas pocit, že na vás doma muž mluví nějakým cizím jazykem. Ať se snažíte sebevíc, tak mu jednoduše vůbec nerozumíte? Pak vězte, že nejste sama,...

Výběr článků

Načítám