Hlavní obsah

Společné sledování sportovních utkání zlepšuje partnerské vztahy

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 7. února začínají zimní olympijské hry v Soči. Podle manželských poradců nastává to nejlepší období pro urovnání a upevnění rodinných vztahů. Společné fandění je prý tím nejlepším způsobem, jak zapomenout na všechny partnerské spory a problémy.

Foto: Profimedia.cz

Společné zážitky umocňují harmonii a empatii.

Článek

Mohou za to hormony endorfiny a dopamin, které se během fandění uvolňují do krevního oběhu a díky nimž se tělo dostává do pohody.

Pokud se sportovcům daří a partneři se samou radostí obejmou, pak se do krve uvolní i hormon oxytocin, který ovlivňuje vzájemné souznění. Dá se tedy říci, že partneři, kteří spolu sledují sportovní utkání a fandí stejným sportovcům, svůj vztah jen upevňují a jejich lásku hned tak něco nerozhází.

Společné zážitky umocňují harmonii a empatii. A je jedno, zda jde o zážitky veselé či smutné. Obojí má na zdraví jedince blahodárné účinky. Chemické tělesné procesy s tím spjaté podporují zdravé tělo, mysl, ale i dlouhodobé vztahy.

"Lidské bytosti jsou společenští tvorové, kteří pro svou spokojenost potřebují sdílet své zážitky, a pokud tak nečiní, dost často upadají do depresí," vysvětluje psychoterapeutka Jo-Anne Weilerová.

Reklama

Související články

Jak snížit riziko rozvodu

Žádné manželství nefunguje zcela harmonicky desítky let. Vždy se objeví okamžiky, kdy jeden z partnerů začne o vztahu jako takovém pochybovat. Stereotyp,...

Nelehký život s hysterickým partnerem

Život jako na houpačce. Jeden den jste zahrnováni city, pozornostmi, láskou a druhý den slyšíte výčitky, obviňování a jste nejhorší ze všech. Tak může vypadat...

Výběr článků

Načítám