Hlavní obsah

Sluneční paprsky zvyšují sexuální libido, velká vedra ale milence spíše odrazují

Novinky, das

V létě mají lidé všeobecně vyšší chuť na milování, což potvrzují nejen statistiky, ale i nejnovější britský průzkum, podle něhož pouhá hodina na slunci výrazně zvyšuje hladinu testosteronu u mužů a estrogenu u žen. Jenže vše má své hranice. V současných vedrech a především v tropických nocích lidé od sexu spíše upouštějí.

Foto: Profimedia.cz

Pokud venkovní teplota přesahuje 30 °C, pak odborníci před sexem doslova varují.

Článek

Léto tradičně představuje čas milostných vzplanutí a sexuálních dobrodružství, což potvrdila i nedávná studie odborníků z americké Villanova University. Podle vědců je to dáno především díky vitamínu D, který naše tělo získává ze slunečních paprsků. Vitamín D se podílí na produkci hormonu testosteronu (u mužů) a estrogenu (u žen), které fungují jako hlavní hnací síla sexuální touhy.

Vitamín D se navíc podílí i na tvorbě „hormonu štěstí“ serotoninu. Serotonin, který má rovněž pozitivní vliv na sexuální libido, se do těla vyplavuje i fyzickou aktivitou, tedy například cvičením.

Touha a chuť na sex tak lidem rozhodně nechybí. Podle zástupců sexshopů dokonce lidé v tomto období i více experimentují, což dokládají zvýšenou poptávkou po erotických pomůckách.

Jenže ani nadbytek touhy nestačí k tomu, aby lidé měli sex i v období neúprosných veder. Zvlášť když nemají doma klimatizaci a nedochází u nich k ochlazení ani ve večerních hodinách. Živočišné teplo tak při tropické noci spíše odpuzuje než přitahuje.

Horko a plodnost

Vysoké teploty navíc neprospívají ani mužské plodnosti, neboť v horku klesá produkce spermatu a zhoršuje se kvalita spermií. Vedro však nepáchá na mužských reprodukčních schopnostech trvalou škodu a po poklesu teplot se kvantita i kvalita spermií opět dostává do normálních hodnot.

Hrozba infarktů a další rizika

Pokud venkovní teplota přesahuje 30 °C, pak odborníci před sexem doslova varují. V takových okamžicích je totiž sex skutečně riskantní zábavou, jelikož může skončit infarktem či srdečním selháním.

„Lidem, kteří si sex ani při těchto teplotách nechtějí odepřít, lze alespoň doporučit, aby zvolnili tempo a nepouštěli se do žádných žhavých výkonů,” radí pro Daily Mail profesor Norbert Bachl s tím, že naprosto nejlepší je dopřát si sexuální radovánky pod studenou sprchou.

Anketa

Dopřáváte si sex i v horku?
Ano, pokud jde o sex, na počasí nezáleží
25 %
Ano, máme doma kvalitní větrák či klimatizaci
25 %
Ano, jen ne doma, ale venku
0 %
Ano, v bazénu či ve studené sprše
0 %
Zkusili jsme to a vážně to nešlo
50 %
Ne, chuť by byla, ale chybí energie
0 %
Ne, nemám na sex ani pomyšlení
0 %
Ne, nechci se zabít
0 %
Ne, ale důvodem není horko
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám