Hlavní obsah

Skutečná radost ze života aneb Jak sociální sítě mění naše vnímání zábavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik dokážete vyjmenovat aktivit či koníčků, při kterých se lze skutečně zabavit? Tanec, procházky, horské túry, běh… je toho určitě hodně. A považujete za koníček třeba i brouzdání po internetu? Pokud ano, rozhodně v tom nejste sami – a rozhodně to není dobře.

Foto: Profimedia.cz

Považujete sledování dění na internetu za dostatečnou zábavu? Tu reálnou to nikdy nenahradí.

Článek

Sociální sítě doslova zaplavily celý svět. Přístup k nim můžeme mít téměř kdykoli a kdekoli. Vzhledem k široké škále obsahu, který nabízejí, si to své oblíbené najde každý. Není tak problém dlouhé minuty, nebo dokonce i hodiny trávit koukáním do mobilu, tabletu či počítače a rolovat z jednoho oblíbeného příspěvku na druhý.

Z konzumace obsahu na internetu se velmi rychle stává „koníček“, který ovšem nepřináší mnoho dobrého. A co je horší, válcuje i ty opravdu reálné – mnoho lidí tak žádný jiný už ani nemá.

Na téma, jak moc sociální sítě ovlivňují naše životy, proběhla řada výzkumů, jedním z nich byl i britský průzkum National Lottery, jehož závěry nejsou vůbec lichotivé. Ze 4000 oslovených Britů celých 24 procent pokládá brouzdání po internetu za perfektní zábavu. Třetina pak bez skrupulí rovněž přiznala, že kvůli tomu nemají čas téměř na nic jiného.

Teenageři dostávají na mobil stovky upozornění za den, ničí to jejich zdraví

Vztahy a sex

Možná je to podle někoho málo, možná moc, každopádně je jisté, že takových lidí je všude po světě hromada. A možná mezi ně patříte i vy? Nemusíte číst rovnou maily, ale pokud hned po ránu saháte po mobilu, abyste si přečetli zprávy nebo klidně jen pustili oblíbenou písničku, případně rovnou i s videoklipem, během dne pak koukáte, kdo kde co napsal na síti, nejspíš jste do podobné pasti mobilních technologií a internetu spadli také.

Nemusí to hned značit závislost, alespoň do té doby, pokud to nezačnete považovat za opravdový a plnohodnotný koníček, uvádí server Independent.

Při skutečném prožívání a užívání koníčku jde často o nějaký druh „reálné tvorby“. Čas s ním strávený vnímáte jako užitečný, přínosný, cítíte pocit jakéhosi naplnění.

Co se týče „projíždění“ informací na internetu, jde spíše jen o konzumaci obsahu, který vytvořil někdo jiný. Možná vám přinese nové informace, intelektuálně ale podle odborníků spíše „vypíná mozek“.

Anketa

Jak jste na tom s digitální závislostí?
Není to dobré, internetové dění "hlídám" víc, než je zdrávo.
31,7 %
Není to tak špatné, mohl/a bych to ale klidně i tak omezit.
42 %
Sociální sítě mi nic moc neříkají. Nehlídám, co se kde šustne.
26,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 224 čtenářů.

Ačkoli je počet lidí, kteří berou sociální sítě za dostatečnou zábavu, poměrně velký a má tendenci se stále ještě rozrůst, výše zmíněný průzkum rovněž zjistil, že i tak to není ještě stále tak hrozné.

Padesát devět procent dospělých má i přesto v sobě touhy vyzkoušet něco nového, dvě pětiny dotázaných se pak snaží zcela skoncovat s přílišným digitálním návykem, popřípadě výrazně snížit čas trávený na sociálních sítích.

Proč šťastné páry nesdílejí své životy na sociálních sítích

Vztahy a sex

Od časopisů po internet aneb Jak sociální média narušují vnímání lidského těla

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám