Hlavní obsah

Skromnost se nenosí, ženy u mužů upřednostňují aroganci

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přísloví Skromnost je první ctností lásky prý už dnes příliš neplatí. Dnešní ženy již mají zřejmě zcela jiné priority, než tomu bylo v období života Honoré de Balzaka. Podle nejnovějšího průzkumu totiž skromnost muže ženy přímo odrazuje. Mnohem větší úspěch má u nich domýšlivost a arogantní postoj.

Foto: Profimedia.cz

Ženy upřednostňují sebevědomé muže před skromnými.

Článek

Skromnost je v dnešní době považována za neatraktivní vlastnost, a to především u mužů. Ukazuje totiž jejich slabost a nejistotu, což se dnes prostě nenosí. Navíc skromní muži nejsou ochotni na svém nedostatečném sebevědomí pracovat, což jim prý úspěch u žen ještě znesnadňuje.

Neohrabaný herec Hugh Grant by tak u žen velmi snadno dostal na frak od populárního moderátora Simona Cowella, jehož popularita narostla až díky arogantním výrokům v anglické verzi Superstar.

Foto: Profimedia.cz

Simon Cowell

Skromnost u ženy nevadí

Výzkum probíhal tak, že vědci sestavili porotu z více jak 200 žen, kterým ukázali videa s uchazeči o zaměstnání. Šlo o ženy a muže, kteří se při pracovním pohovoru chovali velmi skromně a pokorně. Nedokázali se ani dostatečně pochlubit svými dosavadními úspěchy.

Přestože se uchazeči chovali velmi podobně a měli stejnou kvalifikaci, porota upřednostňovala ženy před muži.

Z výzkumu tedy vyplynulo, že skromné a nesebevědomé chování jsou ženy ochotny spíše tolerovat ženě, než muži.  U mužů toto chování považují za slabost a neschopnost.

Foto: Profimedia.cz

Jako vyplašený neurotik nevypadá

Přehnaná očekávání od mužů

Podle odborníků je to dáno především tím, že změny genderových rolí přinesly řadu výhod ženám, ale pohled a požadavky na muže se doposud nezměnily.

Aby muži byli úspěšní, musí se stále držet mužských ideálů, což vede řadu z nich k alkoholismu. Alkohol jim totiž dodává sílu a odvahu a oni tak mohou alespoň částečně zamaskovat svou slabost.

"Od mužů se stále očekává, že budou úspěšní, mocní a dominantní bez vad a nedostatků. Jakmile se u nich objeví nějaká odchylka, hned je to vnímáno jako projev ženství," upozorňuje profesorka Laurie Rudmanová z University v New Jerse.

Bohužel tento trend platí i při výběru partnera. Skromný muž nemá u žen téměř žádné šance vedle sebevědomého až arogantního svůdníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Ideální muž by rozhodně neměl být dokonalý

Z většiny dosavadních průzkumů vycházelo, že za nejpřitažlivější muže jsou považováni černovlasí, modroocí, upravení dlouháni. Ovšem nejnovější studie...

Nejodpudivějším mužem roku je Tiger Woods

Zatímco Johnny Depp je nejpřitažlivějším mužem letošního roku, golfista Tiger Woods se stal tím nejméně přitažlivým pro ženské pohlaví. Sportovec získal titul...

Výběr článků

Načítám