Hlavní obsah

Sexuální úzkosti a jak se s nimi vyrovnat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úzkost ze sexuálního výkonu je poměrně běžná především u generace X, nevyhnou se jí ale ani ti, kdo spadají do generace Z. Jak se s ní vyrovnat a co pomáhá pro to, abyste se cítili jistěji?

Foto: Profimedia.cz

Sexuální úzkosti dokážou potrápit.

Článek

Existují souvislosti mezi sexem a emocemi. Sexuální pedagožka Varuna Srinivasanová se návaznosti jednoho na druhé věnuje dlouhodobě a vysvětluje, že právě sexuální úzkosti mohou mít vliv na sexuální zdraví. Pocity týkající se sexu jsou složité, jsou ale také jedinečné. To, co během sexu a nezřídka i po něm prožíváte vy, je diametrálně odlišné od toho, co cítí kamarádka, kolega.

Jednorázové úzkosti typu: nezapomněl jsem si nasadit kondom, co když otěhotním, zkusila bych anální sex, ale nevím, jak to říci, aby to nevyznělo trapně, mám ošklivé bradavky a on se na mě kvůli tomu vykašle, prožívá každý. Jen v jiném znění. A jsou normální. Tedy v případě, že vám problesknou hlavou a zase po sexu odezní. Pokud je máte v hlavě dlouhodobě a trápí vás i během běžné pracovní činnosti, mohou se stát vysilujícími.

Přetrvávající, opakující se a vtíravé myšlenky na konkrétní aspekty vašeho sexuálního života mohou být dokonce definitivní stopkou pro pravidelný sexuální život. Také mohou vést ke smutku, problému s výkonem, jako je erektilní dysfunkce, u žen se mohou projevovat pravidelnými příslovečnými bolestmi hlavy.

Odbornice vysvětluje pro server Alllure, že výše uvedené pocity se obecně označují jako sexuální úzkosti. I když to zní vědecky, nejde o skutečnou diagnózu, kterou byste získali u lékaře během konzultace. Úzkosti týkající se sexu jsou příznakem sexuální dysfunkce, širších duševních poruch nebo obsedantně kompulzivní poruchy.

Sexuoložka Hanka Fifková: Čeho se lidé v sexu často bojí

Vztahy a sex

Sexuální úzkost je odborný termín, který zastřešuje vše od sexuální frustrace po klinicky diagnostikovanou sexuální dysfunkci. Tento typ úzkosti je diagnostikován jako dysfunkce pouze v tom případě, kdy trvá déle než půl roku nebo během tří čtvrtin sexuálních zkušeností. V tomto okamžiku je dobré a vhodné dohodnout setkání se sexuálním terapeutem nebo sexuologem.

Úzkosti se projevují nejrůznějším způsobem. Tlakem na hrudi, bolestmi hlavy, pocením, zažívacími obtížemi. Případně pocitem strachu, že jako člověk jsem k ničemu, že mě nikdo nebude mít rád. Opačně také pocitem, že když budu souhlasit se sexem, stane se něco hrozného a přijdu o člověka, se kterým sex budu mít.

Úzkost ze sexuální výkonnosti nastává, když si je člověk vědom svého těla, jednání nebo přístupu k sexu. Právě toto hodnocení nakonec vede k problémům s dosažením a udržením erekce, problémy se vzrušivostí nebo orgasmem. Nejčastěji se jedná o otázky, které vám našeptává vaše hlava:

  • Jsem v této poloze dost sexy?
  • Trvá mi dlouho, než dosáhnu orgasmu?
  • Nejsem příliš hlasitý?
  • Vůbec nevím, co mám dělat…

Tyto otázky podle odborníků ničí psychiku lidí i kvůli sledování porna, které se stalo běžnou denní aktivitou. I když je porno v některých případech součástí sexuální výchovy, často nastavuje nerealistická očekávání ohledně lidského těla, sexuálních aktivit i potěšení.

Po sexuálním styku vás může dostihnout postkoitální dysforie. Jde o druh úzkosti, kdy se cítíte odpojeni od svého těla, jako by neodpovídalo genderové identitě. Odbornice vysvětluje, že stejným způsobem dochází k ženské funkční poruše, kdy člověk zažívá negativní emoce charakterizované pláčem, pocitem melancholie a ztráty po sexu. Vzácně se tato úzkost vyskytuje i u mužů.

Pokud se sexu vyhýbáte dlouhodobě, možná trpíte úzkostnou poruchou SAD, tedy poruchou sexuální touhy. Nemusí jít o vlastní klinickou diagnózu, lze ji připisovat traumatu, negativním asociacím spojeným se sexem v důsledku náboženského nebo společenského podmiňování. Zde je konzultace s odborníkem v oblasti psychologie i sexuologie nezbytná.

Strach z prvního milování

Mít před sexem s novým partnerem obavy je normální. Pokud přetrvávají, je načase si popovídat. Protřídit si myšlenky, pocity. A zabránit projekci představ do vlastního sexuálního života.

Mluvte o sexu, o tom, čeho se bojíte, a přestane to být takovým strašákem. Pokud se s obavami pere váš partner, vyjádřete mu plnou podporu. Potřebuje ji.

Obavy, které často stojí za neschopností vytvořit intimní pouto

Vztahy a sex

Úzkostná citová vazba aneb Když je někdo abnormálně závislý na druhém

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám