Hlavní obsah

Sexuální prožitek zvyšují i ozdoby těla

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proč lidé podstupují nepohodlné a někdy i bolestivé tetování nebo piercing? Většina z nich považuje tyto tělesné ozdoby za krásné a přitažlivé. U některých žen zvyšují dokonce jejich sexuální prožitek.

Článek

Ještě v šedesátých letech stálo v učebnici kožního lékařství: "tělesné tetování je příznakem kriminální anamnézy nebo nižšího intelektu". Zdobení těla považovala většina lidí za projev zvrácenosti a rebelie. Z piercingu tolerovali pouze klasické náušnice u dívek.

Tetování a piercing nabývá na popularitě v takovém rozsahu, že jsou považované téměř za střední proud. V České republice zatím chybí statistické údaje, ale známe je z USA. V roce 2002 tam mělo asi 26 procent vysokoškoláků nějaké tetování a kolem 60 procent piercing.

Krása není zadarmo

Místa, kam si některé ženy dají zamontovat šperk, jsou kuriózní. Ať už je to vrchol ucha, obočí, nosní přepážka nebo nosní křídla. Ale také různá místa jazyka, rtů, prsních bradavek, pupku, malých stydkých pysků a předkožky klitorisu.

Žádná krása však není zadarmo. Mnozí lidé zaplatí tetování a piercing penězi i zdravotními komplikacemi. Je zde nebezpečí infekce, například nákazy hepatitidou, ale i smrtelným HIV/AIDS. Každý adept tetováže a piercingu by se měl přesvědčit, že tetovací salón používá sterilizační přístroj, jehly jsou pouze na jedno použití a pigmenty jen pro jednoho zákazníka.

Ozdoby zamontované do jazyka by měly být umístěny tak, aby byly pevné a nedráždily dásně. Existují totiž případy, kdy klient ozdobu spolkl a ta mu poranila žaludek či střeva. Propichování prsních bradavek může vést k následným komplikacím při kojení.

Samostatnou kapitolu tvoří genitální šperky. Výzkum, který zahrnoval 63 žen a 83 mužů, uvádí jako nejčastější komplikaci zvýšenou citlivost, kterou lidé vnímali jako nepříjemnou. Ale také obtíže při souloži, infekce a dokonce i změny v proudu moči. Za nejdůležitější problém pak považuji možnost porušení kondomu. Jeho jemná stěna s genitálním šperkem prostě nepočítá.

Pokud se někdo přijde poradit o vhodnosti tetováže či piercingu, nejsem nadšen. Ale v žádném případě ho nebudu strašit, zrazovat nebo odsuzovat. Každý člověk je pánem svého těla. Pokud touží po neobvyklém zdobení, měl by se seznámit s možnými komplikacemi. Zdravotní rizika profesionálně provedeného zákroku s následnou péčí nejsou příliš vysoká.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Nechali byste si na intimní místa dát piercing?

Anketa

Nechali byste si na intimní místa dát piercing?
Ano
16,4 %
Ne
80,5 %
Nevím
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2558 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané se tetují, aby byli víc sexy

Téměř šestina Američanů nese tetování na různých částech těla a třetina z nich se domnívá, že tetování je dělá více sexy. Vyplynulo to z průzkumu, který...

Tetování na intimních místech je symbolické

Zdobení těla zřejmě podléhá různým módním trendům podobně jako třeba líčení obličeje. Před pár desítkami let se děvčata líčila trochu jinak než dnes. Snad...

Šperky zdobí oči

Plastický chirurg Gerrit Melles z Rotterdamu vyvinul postup, kterým lze implantovat miniaturní šperky přímo do oční sliznice. Nový vynález, který si nechal...

Výběr článků

Načítám