Hlavní obsah

S věkem nemá láska nic společného, jde o kombinaci reflexů a emocí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska přichází v sedmnácti stejně jako ve třiceti či dokonce padesáti letech a později. Jednoduše srdci neporučíte a je úplně jedno, že zamilovanost je především stav mysli a se srdcem jako takovým nemá absolutně nic společného.

Foto: Profimedia.cz

Ze zamilovanosti přecházíme do jiných dimenzí lásky.

Článek

„Jde totiž o kombinaci reflexů a emocí, jejichž úroveň je přímo závislá na stupni vývoje mozku,“ vysvětluje neurolog MUDr. Martin Jan Stránský z Polikliniky na Národní v Praze.

Láska tedy souvisí se subjektivními pocity, které mohou být různé a každý jedinec je může i odlišně interpretovat. „Jde o velice podobný proces, jako když diskutujeme o tom, zda existuje Bůh. Taková diskuse totiž může být stejně vášnivá jako pocity z lásky. Každopádně jde o proces, který může začít z ničeho nic a na základě toho, jak je mozek jednotlivce sestaven (a připraven), může vyvolat širokosáhlou propojenost pocitů a myšlenek,” vysvětluje Stránský.

Bohužel intenzivní zamilovanost netrvá věčně a opět v tom sehrává důležitou roli mozek a evoluce. „Taková rozsáhlá dynamika, jako je zamilovanost, se neurologicky těžko udržuje, časem proto tato ´síla lásky´ řídne. To je důvod, proč vášnivost lásky postupně v závislosti na její délce slábne. Původní pocity ale mohou samozřejmě být nahrazeny jinými,“ dodává neurolog.

Délka zamilovanosti trvá u většiny párů dva až čtyři roky. „Zamilování má z pohledu evoluce umožnit dvojici seznámit se, počít a přivést na svět potomka a postarat se o jeho přežití po dobu, po kterou to dítě nezbytně potřebuje. A na to jsou vyhrazeny právě ony dva až čtyři roky života,“ vysvětluje sexuoložka Laura Janáčková.

Poté dochází k uvědomování si reality a nástupu období plného rozčarování a změn. Ženy najednou vidí na mužích jejich nedostatky a mají potřebu je začít napravovat k obrazu svému. Muži naopak po skončení tohoto období začínají projevovat zájem o jiné ženy, které by se mohly potenciálně stát matkami jejich dětí.

Ze zamilovanosti tak přecházíme do jiných dimenzí lásky. Vlivem zkušeností ji pak dokážeme i lehce korigovat. Samozřejmě nedokážeme být méně zamilovaní jen proto, že jsme se již několikrát v lásce spálili. Umíme však být malinko opatrnější.

Také si již nepotřebujeme psát dvě stě sms denně a neumíráme, když toho druhého nevidíme celý den. Pohlédneme-li na lásku z této stránky, lze konstatovat, že je ´rozumnější´. V žádném případě to však neznamená menší či chladnější. A také to neznamená, že čím jsme starší, tím si umíme lépe vybrat partnera pro život.

Důležitá role polibku a líbání

„Oblast rtů a jazyka je bohatá na nervová zakončení, a tudíž je velmi citlivou erotogenní zónou. Při líbání nezapojujeme jen hmat, ale i čich a chuť. A souhra všech tří smyslů probudí v mozku děje, jejichž výsledkem je informace, zda toho druhého chceme nebo ne,“ vysvětluje Stránský.

S trochou nadsázky lze tedy konstatovat, že polibek je jakousi sondou, zda láska, která v nás zahořela, má vůbec nějaký smysl. S někým, jehož dotek rtů nám nic neříká, kdo nám ´nechutná´ a nevoní, prostě můžeme mít jen těžko nějaký intimní vztah.

Při polibku se v mozku začínají uvolňovat endorfiny, které zlepšují náladu a snižují negativní účinky stresu. Ale zatímco organismus žen takto reaguje zpravidla jen na protějšky, do nichž jsou zamilovány, mužům stačí, jde-li o pro ně přitažlivou ženu.

Proto také téměř polovina žen, které usoudí, že jejich nový muž špatně líbá, vztah ukončí. A to i přesto, že se jim možná partner líbí.

„Pro muže je důležitější než polibek vizuální vjem. Přitom posuzují nejen celkový dojem, ale i jednotlivé partie – zvlášť tedy hodnotí zadeček, prsa i obličej. Vše pomyslně oznámkují a rozhodnou se. Žena se převážně dívá muži do očí a snaží se co nejlépe odhadnout jeho charakter. Pátrá v paměti a porovnává jej s jinými muži. Tak zapojuje více částí mozku v obou hemisférách,“ dodává neurolog.

Reklama

Související témata:

Související články

Náklonnost poznáte i beze slov

I z neverbální komunikace se dá poznat, zda člověk, se kterým jdete na první schůzku, nebo jej potkáte na večírku, o vás jeví zájem, nebo ne. Kladné sympatie...

Zásady šťastného vztahu

Pokud jste si jako novoroční předsevzetí určili, že zapracujete na milostném vztahu, je nejvyšší čas. Ačkoliv se naplno věnujeme svým profesím a snažíme se být...

Výběr článků

Načítám