Hlavní obsah

Ruční přístroje na tetování ohrožují zdraví

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Tetování je stále ve značné oblibě. Další a další studie však prokazují, že ruční přístroje na tetování nejsou zcela bezpečné. Po ročním výzkumu dospěli britští odborníci k přesvědčení, že jehly a stříkací pistole využívané při vytváření ornamentů a obrazců v kůži nelze vždycky zcela dokonale vyčistit.

Foto: Slezská noc

Plakát připravované akce.

Článek

Ačkoli se jehla po každém zákazníkovi vymění, část pigmentu a tělesných tekutin v jiné části přístroje zůstává, a mohou dalšího zájemce o tuto službu infikovat.

"V momentě, kdy se může pigment mísit s krví a tělesnými tekutinami a být zanesen do těla dalšího klienta, hrozí riziko přenosu viru HIV nebo žloutenky. Je trochu smutné, že o tomto riziku nejsou informováni ani zákazníci salónů, ani jejich provozovatelé. Žádný salón nebyl technicky vybavený natolik, aby přenosu infekce dokázal zabránit. Bohužel, nebezpečné není jen tetování, ale i permanentní make-up," tvrdí doktorka Helen Thackrayová, která se prověřováním tetovacích pistolí zabývala.

"Nechci nikoho příliš strašit, ale náš tým zkoumal na jednadvacet různých typů přístrojů, které se lišily designem a konstrukci. Dospěli jsme k závěru, že jsou sice některé přístroje horší, jiné lepší, ale zcela nelze vyčistit žádný. Je třeba si uvědomit, že žloutenka typu B a typu C a také virus HIV jsou natolik nebezpečné a hlavně snadno přenositelné, že je běžné dezinfekce a opatření nezlikvidují," varoval lidi toužící po těžko odstranitelné barevné ozdobě na kůži profesor Norman Noah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám