Hlavní obsah

Robotické miminko má motivovat mladé páry k zakládání rodin

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více mladých lidí odkládá rodičovství na později. Kariéra pro ně bývá mnohdy přednější než vlastní potomek a když už se konečně pro dítě rozhodnou, bývá často pozdě. Japonští studenti z University of Tsukuba se rozhodli tento stav změnit. Prostřednictvím robotického miminka chtějí mladým lidem ukázat, jak může být rodičovství krásné. Nejde totiž o pouhou hračku, batole dokáže vnímat své okolí, cítit a reagovat na zvuky tak, jako skutečné dítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonci vyrobili robota, který se chová a tváří jako miminkoVideo: Reuters

 
Článek

Jmenuje se Yotaro a chová se naprosto shodně jako skutečné batole. Probouzí se chichotáním, hraje si s chrastítkem, umí být roztomilé a usměvavé jako většina děcek v jeho věku. Ovšem dokáže dát i patřičně najevo, když se mu něco nelíbí či ho něco bolí a nebo když má prostě špatnou náladu.

Tvář Yotara lze uzpůsobit přání rodičů, jelikož obličej je utvořen z křemíku, který lze za tepla velmi snadno tvarovat. Z druhé strany obličeje jsou uloženy speciální senzory a projektory, které dokáží reagovat na řadu podnětů.

Výrazy tváře a pohyby těla robotického miminka se mění v závislosti na tlaku, který vyvíjíme na jednotlivé části jeho těla. Yotaro má totiž pod svou kůží z křemíku řadu dotekových senzorů, z nichž informace zpracovává speciální program, který dává povely jednotlivým čipům, jež ovlivňují chování a pohyb robota.

Inspirace pro potencionální rodiče

"Chtěli jsme vytvořit nový typ robota, který je mazlivý, roztomilý a lidé by díky němu měli možnost poznat nevinné a radostné okamžiky typické pro malé děti," vysvětluje vedoucí projektu Hiroki Kunimura.

Podle něho by bylo úžasné, kdyby právě Yotaro lidi inspiroval pro zplození jejich vlastního potomka. Dokud totiž lidé nemají své vlastní děti, absolutně neví, o co přicházejí.

Autoři tedy doufají, že se lidé díky Yotarovi konečně probudí a uvědomí si, že práce není vše a mít rodinu přinese člověku mnohem větší uspokojení.

Nejen v Japonsku se totiž každým rokem snižuje počet nově narozených dětí, což předpovídá obrovské ekonomické problémy v budoucnosti. Pokud se stav nezmění, hrozí Japonsku, že více jak čtvrtina obyvatel bude do roku 2015 starších 65 let a do 50 let se zmenší populace o jednu třetinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám