Hlavní obsah

Poprvé otěhotnět touží stále více čtyřicátnic

ZLÍN

Stále více žen oddaluje první těhotenství až ke čtyřicátému roku věku. Přitom úspěšnost početí s přibývajícími lety podle ředitele zlínské Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie Davida Rumpíka klesá.

Článek

"Vaječníky přestávají fungovat právě okolo čtyřicátého roku. Ženy, které se rozhodnou pozdě, mohou být již odkázány pouze na program darovaného vajíčka, tedy použití vajíčka od anonymní dárkyně," sdělil Rumpík. Zdravotní pojišťovny přitom zákrok hradí právě do 40 let věku ženy.

Vajíčka získaná od anonymní zdravé dárkyně jsou oplozena spermiemi partnera ženy a vzniklá embrya následně přenesena do její dělohy. Zlínská klinika se na program darovaného vajíčka specializuje od roku 2006. Tým lékařů v tomto programu dosahuje až šedesátiprocentní úspěšnosti otěhotnění na jeden léčebný cyklus.

Zavádí se více embryí

"V takovém případě však do dělohy ženy zavádíme tři a více embryí, aby se úspěšnost zákroku zvýšila, což nevidíme moc rádi. Trojčata mohou mít spoustu komplikací, mohou se narodit předčasně, mohou být nedonošená, mohou být problémem i pro ženu, protože donosit trojčata je zátěž i pro její organismus," připomněl.

Lékaři zlínské kliniky loni uskutečnili 825 cyklů umělého oplodnění. Po zákroku otěhotnělo 365 žen, přibližně 300 z nich porodilo zdravé dítě. Měsíčně kliniku kontaktují desítky nových párů, mezi nimi jsou i zahraniční pacientky. Nejčastěji jde o páry z USA.

Hlavním důvodem je podle Rumpíka cena léčby, která je mnohonásobně nižší než v Americe. Jeden cyklus umělého oplodnění přijde v ČR na 3000 eur (přes 80 000 Kč), v USA je to 10 000 eur. Lékaři však měli v péči i pacientky z Uralu, Ruska či Indie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám