Hlavní obsah

Průzkumy o frekvenci používání deodorantů asi klamou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Pocení je důležitý mechanismus, kterým se naše tělo jistí před přehřátím organismu, což spolehlivě platí zejména v nynějších vedrech. Méně spolehlivé jsou ale průzkumy, kolik lidí a jak často používá dezodorační kosmetické přípravky proti potu. Vyplývá to z rafinované sondáže, kterou uskutečnil rakouský institut Integral.

Článek

Když se jeho pracovníci ptali spotřebitelů v rámci průzkumu objednaného firmou Henkel Austria na používání antiperspiračních prostředků, tvrdilo 59 procent Rakušanek a 58 procent Rakušanů, že deodoranty používají aspoň jednou denně.

Sedmadvacet procent žen a 15 procent mužů uvedlo, že je používají, ať už v podobě spreje, krému či nádobky s roll-on kuličkou, víckrát denně. K použití antiperspirantů jen několikrát za týden se hlásí 12 procent Rakušanek a 21 procent Rakušanů a prakticky nikdo nepřizná, že by je nepoužíval vůbec.

Integral ale uskutečnil rafinovanou kontrolu tvrzení o četnosti použití. Na otázku, jak často používá antiperspirant jejich životní partner či partnerka, odpovědělo 50 procent žen a 64 procent mužů, že "nanejvýš občas". Osm procent žen a tři procenta mužů jsou přesvědčeni, že jejich partneři by něco takového jako antiperspirant "na sebe nenapatlali nikdy". To by ovšem rámcově odporovalo údajům, které uvedli sami o sobě.

Ostatně ani s potem to není jednoznačné: čerstvý pot totiž vůbec není cítit. Nebezpečí jeho zápachu spočívá v tom, že v polouzavřených místech, jako je podpaží, poslouží pot jako živina bakteriím, které po určité době začnou zapáchat. U někoho stačí proti této nepěknosti časté mytí, jiní se jistí použitím sprejů. Navíc značná část lidí používá z uvedených důvodů deodorant nejen v podpaží, ale i na intimnějších místech.

Reklama

Výběr článků

Načítám