Hlavní obsah

Prostá rada, jak zlepšit milostný život a spokojenost ve vztahu

Novinky, bok

Najít partnera, se kterým vydržíme celý život, nebývá snadné. Někdy se objeví drobné stíny ve vztahu již na počátku, jinde to chvíli trvá. Problémů, které mohou narušit soužití a milostný život, je celá řada. Některé se ale dají poměrně jednoduše řešit - například vzájemným mazlením.

Foto: Profimedia.cz

Mezi vzájemně sdílené intimní okamžiky nepatří jen samotné milování, ale také líbání, mazlení či mluvení po sexu.

Článek

Udržet vztah atraktivní po sexuální stránce po řadu let, to je úkol vcelku náročný. Sex může stejně jako cokoli dalšího ve vztahu spadnout do rutiny a stereotypu, což může být základem pozdějších problémů.

Zlomovým okamžikem také bývá narození potomka. Najednou je o jednoho člena navíc, který přináší páru nejen radosti, ale také únavu a nedostatek času jednoho pro druhého. A právě proto by se partneři měli již od počátku vztahu důkladně věnovat a sdílet co nejvíce společné chvíle. A to nejen při zábavě, ale hlavně při milování, respektive po něm.

Jak totiž odborníci uvádějí, chování bezprostředně po sexu může mít velký vliv na celkovou kvalitu milostného života, potažmo i vztahu.

„Když lidé myslí na sex, zaměřují se ve velké většině na samotný pohlavní styk a orgasmus,” upřesnila Amy Muiseová, vedoucí studie na téma sexuálních vztahů a výzkumná pracovnice na University of Toronto Mississauga.

„Ve vztahu je ale důležitý nejen samotný sex, ale i mazlení před a hlavně po něm, což dokazují i výsledky našeho zjištění.”

Jak líbání a mazlení ovlivňuje spokojenost lidí

Třítýdenní studie se zaměřením na sexuální chování a intimní chvilky partnerů se zúčastnilo 335 lidí. V jejím průběhu bylo u párů podrobně zjišťováno, jak se chovají bezprostředně po milostném styku (zda se líbají, mazlí, mluví o tom, zda se jim to líbilo, atd.)

V první části studie bylo zjištěno, že v průměru se podobnými činnostmi po sexu lidé zaobírají maximálně 15 minut. Ve druhé části několikatýdenního výzkumu tak byli požádáni, aby po sexu trávili společnou chvíli delší, než je uvedený průměr.

Zjištění od samotných aktérů pak ukázala, že i v krátkém časovém úseku, po který byl průzkum prováděn, byli jedinci trávící delší čas po milování mazlením spokojenější jak ve vztahu celkově, tak po sexuální stránce.

Nejvýraznější dopad celkově pak byl zjištěn u déle trvajících partnerských vztahů, jak potvrdil i následný krátký průzkum prováděný zhruba o tři měsíce později u těch samých účastníků.

Důležitější vzájemná blízkost než četnost milování 

Jedním z důležitých zjištění byl ale podle samotných odborníků fakt, že společné mazlení a mluvení po sexu podporuje i celkové uspokojení v sexu, a vůbec prý nezáleží na tom, jak často spolu dva lidé spí. Proto by takové chování po milování měli praktikovat hlavně lidé, kteří mají děti, a tak mají na společné milostné chvilky všeobecně méně času.

„Rodiče mají méně času na romantiku a sex vůbec. Vzájemná intimita sdílená po milování tak jejich vztah nejen posílí, ale i celkově zlepší,” uvedla Muiseová pro Dailymail.

Výsledky studie byly zveřejněny v posledním aktuálním vydání časopisu Archives of Sexual Behavior. Výzkum byl také podpořen finančními zdroji Rady pro výzkum sociálních a humanitních věd a University of Guelph-Humber Research Grant.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak často se muži a ženy chtějí milovat

V sexuální problematice existuje řada věcí, na kterých se muži a ženy shodnou, a ještě víc, na kterých se neshodnou. Jednou z těch, která nedá podle obecného...

Nejčastější milostné mindráky žen

Sex a mindráky, nebezpečné spojení, které trápí především ženy. Kvůli věčným obavám různého druhu se pro mnohé stává milování pojmem, který místo radosti...

Výběr článků

Načítám