Hlavní obsah

Proč vztah nefunguje aneb Když je problém na vaší straně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V partnerském vztahu se všichni snažíme dělat věci co nejlépe, aby nám dlouho vydržel, stejně tak abychom neubližovali protějšku. Často se ale stává, že z nějakého důvodu pokulhává – a někdy si za to můžeme sami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snad každý už někdy slyšel ve spojení se vztahem pojem „red flag“, tedy červená vlajka, která označuje chování či situace, kvůli kterým vztah není ideální. Jenže co když se stanete takovou vlajkou vy sami – svým chováním?

„Ve vztazích často hledáme odpovědi, proč něco nefunguje, kdekoli jinde, jen ne u sebe. A nemusíme dělat něco špatně, někdy je na škodu i přílišná snaha či přehnaná očekávání,“ vysvětluje pro server Psychology Today americký psycholog Mark Travers.

Přílišné romantizování potenciálního partnera

Idealizace není na škodu, ovšem jen v malém množství. Jakmile začnete idealizovat až příliš, přemýšlet o druhém jako o někom, koho byste chtěli mít, místo toho, jaký ve skutečnosti je, je to špatně.

Styly chování, kterými druhé odrazujeme

Vztahy a sex

Přílišné idealizování či romantizování protějšku může mít podle odborníka i hlubší základ.

  • Nedostatek sebeúcty. Tím, že snadno ustoupíte čemukoli, co protějšek řekne či udělá, riskujete, že druhého snadno naplníte pocitem nadřazenosti. V jeho očích pak můžete lehce ztratit na atraktivitě, stejně tak budete časem stále opatrnější v tom, co děláte. Dostatek sebeúcty je tak základ k tomu, jak lépe dodržovat své vlastní morální zásady. O to víc ve chvílích, kdy jste ve vztahu konfrontováni s nějakými problémy, jak ukázala studie publikovaná v Journal of Personality.
  • Nízké sebevědomí. Mnohé výzkumy ukazují, že dostatečné sebevědomí romantickým vztahům velmi prospívá. Naopak, pokud si nejste vědomi vlastní ceny, můžete ve vztahu vysílat negativní signály, jako třeba závislost na partnerovi nebo touhu po pevném závazku už ve chvíli, kdy někdo teprve projeví prvotní zájem.

I s nadměrnou idealizací protějšku se ale dá něco dělat. Travers nabízí dvě možnosti:

  • Dejte šanci investovat city. Aby byl vztah zdravý, musí být city vzájemné. Pokud partner cítí to samé, měl by být ochoten se projevit. K tomu ale potřebuje šanci a čas do vztahu investovat své prostředky.
  • Získejte objektivní názory druhých. Fantazírování o vztazích je únosné jen do doby, dokud nezapomínáte na realitu. "Když si nejste jistí, nebojte se zeptat někoho ve svém okolí, co si myslí o vašem novém vztahu."

Honba za někým, kdo je nově single

Zjistili jste, že je ve vašem okolí někdo čerstvě single, a snažíte se tak získat jeho pozornost pro případný nový vztah? Podle odborníků je to signál, že máte nejspíš problém s poskytováním času a prostoru druhým.

Kdy být radši single

Vztahy a sex

Jak poznat, že se nevyplatí investovat všechen svůj čas do někoho, kdo je čerstvě single? Existují dva způsoby:

  • Snadno vzpomíná na ex. Pokud váš potenciální přítel v rozhovorech často zmiňuje svůj bývalý protějšek, je pravděpodobné, že se ze vztahu ještě nedostal. A to i za předpokladu, že o dotyčném člověku mluví vesměs negativně.
  • Dává smíšené signály. Možná se váš nový objev do vztahu s vámi vrhne po hlavě a se vším všudy, ale pozor na to. Ne vždy to bývá důvod, že je to opravdu kvůli vám. Možná si jen chce dokázat, že i po bolestném rozchodu dokáže navázat nový vztah.

Očekávání závazku po sexu

Vztahy založené čistě jen na sexu jsou mnohem rozšířenější, než bývaly dříve. Jakkoli pro mnohé stále znamená první sex jakýsi druh závazku a očekávání rozvoje vztahu, ne vždy to tak musí být a bude. Na druhou stranu to ale také neznamená, že se z přátelství s výhodami nemůže vyklubat řádný vztah. K tomu je ale potřeba dát najevo touhu posunout „vztah“ o level dál. Jak na to?

Pět situací, kdy byste měla odmítnout sex

Vztahy a sex
  • Hledejte společné zájmy. Pokud si společně budete užívat i chvíle strávené mimo ložnici, je mnohem snadnější, že se vám druhý otevře a bude ochoten se více vázat.
  • Nebojte se vyjádřit. Máte-li pocit, že jste na stejné vlně, nebojte se to druhému sdělit. Řekněte, jak to vidíte ze svého pohledu, stejně tak, jak to vidíte do budoucna.
  • Naplánujte si akce „mimo ložnici“. Chcete-li snadněji zjistit, jestli je dotyčný člověk „zralý na vztah“, zapojte ho do společných akcí ve větší skupině lidí – třeba ho pozvěte na filmový večer s kamarády. Uvidíte ho v novém světle.
  • Otestujte svou sílu komunikace. Nedávný článek publikovaný v akademickém žurnálu Personal Relationships poukázal na fakt, že páry, které komunikují efektivně a spolupracují, vykazují vyšší míru spokojenosti ve vztahu. Udělejte si tedy čas na to otestovat svou míru spolupráce, třeba při řešení problémů.

„Pamatujte si, že nikdy není dobrý nápad používat sex jako prostředek, když chcete vztah posunout na novou úroveň. Za všech okolností nechte věci plynout přirozeně – nenechte se do ničeho tlačit ani nenuťte druhé. Je lepší raději vyčkat než se do něčeho hrnout za každou cenu,“ dodává Travers.

Klíčová komunikační pravidla při seznamování

Vztahy a sex

Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při komunikaci s partnerem

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz. Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám