Hlavní obsah

Proč partneři přestávají toužit po intimitě, mazlení i sexu

Právo, Ivana Prudičová

Omotaná přikrývkou, schovaná po bradu předstírá spánek. Večer co večer, den po dni. Proč se jí už zase nechce? Ptá se muž. Ani žena se s nezájmem nesmiřuje lehce. Komu by vyhovoval partner věčně usazený u televize nebo vyčerpaný sportem?

Foto: Profimedia.cz

Kvalita milostného života upadá hned po sňatku nebo po sestěhování.

Článek

Ženy prý přestávají toužit po intimitě, mazlení i sexu. Přednost dávají jistotě, finančnímu zabezpečení a potlachu s kamarádkami. Muži zase upřednostňují kariéru, koníčky a lenošení. Kvalita a četnost milostného života upadá hned po sňatku nebo po sestěhování a frustrovaný jedinec si stále dokola klade stejnou otázku. Co s tím? Pár jednoduchých situací mu možná otevře oči.

Očima ženy

Jsem tak dobrá kuchařka

Zanedbávaná družka hledá chybu nejprve u druhých. Hlavou jí sviští jedna otázka za druhou. Nemá ON nějakou jinou? Na co pořád myslí? Proč se tak divně kouká? Už zase se bezdůvodně usmívá… Po několika neúspěšných výsleších, ne nesrovnatelných s mučením vězňů v Alcatrazu, si nechtíc přizná svůj malinkatý podíl viny.

Možná je výborná kuchařka, ale komu by se chtělo milostně tokat, když je po každém soustu napomínán! Nemlaskej, nesrkej, nepolykej, nedrob! Přejedený podpantoflák se plouží do obýváku s pocitem naprosté nuly. Na nějaké intimity ani nepomyslí. Večer prožije na gauči, s obličejem přikrytým novinami. Poslední, co slyší, je řezavý manželčin hlas, který nezve ku lásce, ale k odchodu do ložnice…

Intelektově čipernější samička se s teplou večeří neunavuje. Touží přece po akčním tygrovi, nikoli přejedeném lvovi. Ze zbytků vykouzlí obložené chlebíčky, zapálí svíčky a polije se parfémem. V pološeru vrhá obdivné pohledy a sází na jistotu. Pochvale typu „Neznám nikoho tak skvělého, úžasného, chytrého a šikovného!“ žádný, ani ten nejchytřejší a nejsebekritičtější muž neodolá.

Koukej, mám nové šaty

Že má o sebe žena dbát, píšou přece v každém časopise. Kadeřník, manikúra, kosmetika. Liposukce, depilace, masáž. Trendy šaty, nové boty, kabelka podle nejnovější módy. Tak proč je ten netykavka stále chladnější? Proč nešílí už z pouhého pohledu na něco tak dokonalého, pěstěného a udržovaného? Ani na vteřinu ji nenapadne, že se její polovička už vidí – po zásahu exekutora – pod mostem.

Místo rozhovoru dáma rovnou útočí. Už mě nemiluješ! Následuje hádka a výčitky. Jak nemožný partner je. Jak málo vydělává, jak nízké má vzdělání a jak jeho kamarád je ve všem lepší. Měl přece tenkrát taky zájem! Po takovém výlevu asi žádný muž nebude nažhavený, že…

A jak stejnou situaci řeší sexy dračice? Klidně drancuje manželovo konto, rozhazuje v salónech a nakupuje šaty jako divá. Jen se tím nechlubí každý den, neznervózňuje svého milovaného skrblíka a nepřidělává mu vrásky na jeho ztrápeném čele. Naopak. O značkových botách tvrdí, že jsou z výprodeje, o nových šatech zase, že je vytáhla po deseti letech ze skříně. Nový lifting? Kdepak, to jsem zázračně omládla z jógy. Jiný účes? To jen větříček.

Důvěřivec nic nepozná a je uklidněn. Ona spokojená. Jen malé výčitky svědomí zažene trochou večerní či ranní něhy. A o to přece šlo. Harmonický a šťastný vztah funguje!

Obětovala jsem se pro rodinu

Vzorná domácnost, naklizeno, napečeno, děti jako z cukru. Všechno běží jako dobře seřízené hodinky. Tomuhle šťastlivci jeho vzornou manželku i děti všichni mohou závidět. Tak proč se také neraduje a nekřičí blahem? Proč ji bere jako hospodyni a má k ní tak nějak bratrsko-otcovský vztah?

Vždyť i tahle nažehlená hospodyňka touží po troše lásky. Jenže v natáčkách a pečlivě zalátaných trepkách ji ze svého páníčka nevydoluje. A tak večer co večer čeká na pohlazení. Marně. Z vedlejšího pokoje slyší podezřelé zvuky z notebooku, kde si ten nemrava pouští filmy pro dospělé. Hlavní aktérkou je, světe div se, pěkná nepořádnice, možná i špinauznice.

Je asi zbytečné naznačovat, co změnit. Co bude pro toho nenápadného sprosťáka žádanější než naleštěný sekretář a naškrobené polštářky. Co asi potěší pána domu víc než teplé šunkofleky. A co zabere lépe a rychleji než nová, i když umně vyšitá, záplata na kapse zástěrky. Tak hodně štěstí!

Očima muže

Přece jsem přinesl kytku

Zoufalý maskulin už od rána nemyslí na nic jiného než na sex. Představuje si večer plný romantických hrátek a rozverných intimit. V práci je k ničemu. S nepřítomným výrazem ignoruje šéfa a s úsměvem trubce zkazí, co může. V hlavě má jen to jediné – postelové vítězství! Klidně obětuje i zbytek kapesného, jen aby tentokrát dosáhl svého.

Bohužel ho nenapadne nic originálnějšího než koupě květiny – v lepším případě. V tom horším je to levná bonboniéra ze supermarketu nebo, nedej bože, přeslazené dortíky z cukrárny na rohu ulice. Pochvaly se, ke svému překvapení, nedočká. Jeho průhledná snaha bude zesměšněna hned na prahu bytu. Při troše štěstí mu bude odměnou společné sledování telenovely.

Rafinovanější a hlavně zkušenější příslušník mužského pohlaví jde na věc chytřeji. Z předchozích vztahů už ví, že rozmnožování není zadarmo. Stojí za trochu námahy a invence. A tak, místo lichých představ, vytáčí telefon, zapíná internet a jedná. Objednává. Romantickou večeři, návštěvu privátní vířivky, víkendový pobyt.

Samozřejmě také ví, čeho se vyvarovat. Permanentka do fitka nebo poukaz na liposukci v tomto delikátním případě nadšení nevzbudí. Odměna za vynalézavost bude sladká a přetrvá týdny. Vždyť i pouhá vzpomínka na společně prožité chvíle dokáže dělat divy!

Miluji jen tebe

Strádající samec je schopen čehokoli. Dokonce i vyznání lásky, o kterém ještě před několika měsíci tvrdil, že je jen pro slabochy. A tak loudivým hlasem co chvíli zvolá: „Miluji tě, zbožňuji, nemohu bez tebe žít!“ Jenže partnerka nereaguje, jak by si představoval. Neomdlívá blahem, netečou jí slzy štěstí. Dokonce ani smyčce v dáli se neozývají. Sotva se otočí a rezignovaně sykne: „No a?“

Neměnnost a nuda jsou totiž, jak víme, ubíjející. Kam se podělo rozechvění z počátků vztahu? Kde je nejistota nebo trocha dobrodružství? A kde romantika, za kterou by většina žen vyměnila i sebevzornějšího slušňáka? A tak zatímco loudil poslušně luxuje, nakupuje a chystá večeři, jen aby splnil zadané úkoly a nepopudil velitelku, jeho drahá polovička brouzdá na netu a hledá dominantního chlapáka!

To vychytralý čekatel na sex jde na věc od lesa. Moc dobře ví, že psí oči nikoho, natož zkušenou manželku, neohromí. Stačí mu vzbudit pocit, že zástupy krasavic stojí frontu jen a jen na něho. Svádějí a škemrají. Prostě holky z práce se o něho perou! Co na tom, že začesává pleš a marně zatahuje břicho. Vkus je různý a každý přece touží nejvíc po tom, co nemůže mít. Jeho zdánlivá atraktivita boduje. Užívá si a nic ho to, chytráka, nestojí.

Vyměnil jsem ti žárovku

Snaživec jde do sebe. Touží po něčem větším než pusince na čelo. Pro jistotu se jde radit s kamarády, příbuznými a nakonec s maminkou. Sebekriticky uzná svoji lenost a začne se snažit. Po roce doprošování utáhne pár šroubků, přilepí dlaždici, a dokonce, světe div se, vymění blikající žárovku v předsíni.

Za dřinu očekává odměnu v podobě žhavého objetí a noci plné vášní. Vždyť není většího afrodiziaka než spravené splachovadlo! Jenže mužské představy se od reality dost podstatně liší. Odměnou mu bude jen teplá večeře a možná ani ta ne. To když se čerstvě utažený šroubek opět uvolní a přilepená dlaždice odloupne…

Chytrý uchazeč o intimní chvilku si dlouhý čas zkrátí malováním plánů nového hnízdečka lásky. Domečku se zahrádkou, nové koupelny, chaloupky v horách či karavanu u moře. Fantazii meze neklade, čím barevnější, tím lepší. Partnerku usouženou neustálým provizoriem zaskočí svojí rozšafností. K čemu nějaké spravování, když už zítra (za rok, za deset…) budeme jinde! Ta, ohromena něčím tak fantaskním, uvěří. Padne bloudovi do náruče a po intenzivním zážitku je ochotna další měsíce tolerovat do té doby netolerovatelné.

Nejznámější afrodiziaka
Jahody se šampaňským
Chřest
Datle
Rajská jablíčka
Šafrán, vanilka, skořice
Lanýže s pepřem
Mořské plody

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám