Hlavní obsah

Průměrná délka pohlavního styku v Česku trvá 15 minut

Novinky, ema

Z dlouhodobého výzkumu sexuálního chování Čechů, který vedli sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina vyplynulo nejen to, že průměrná doba pohlavního styku v ČR je 15 minut, ale i skutečnost, že bereme nevěru jako součást moderní doby.

Foto: Profimedia.cz

Češi i přes hrozící nebezpečí nedbají na zásady bezpečného sexu.

Článek

Výzkum Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ale přišel s dalšími překvapivými údaji. Například ukázal, že si příliš neděláme hlavu s ochranou při sexu, což uvedlo 47 % mužů a 37 % žen. Třetina mužů a pětina žen se dále přiznala i k mimomanželskému sexuálnímu styku, z čehož vyplývá, že nevěra a promiskuita nejsou pro mnoho lidí vůbec cizí, ba co víc, považují je za běžnou součást života. Z toho ovšem plynou vážné následky v podobě nebezpečných sexuálních chorob.

„Nevěra je často drahým špásem, především kvůli riziku sexuálně přenosných chorob,” říká sexuolog Petr Weiss a dodává, že nejohroženější skupinou jsou nezadaní lidé, takzvaní „singles”. Právě ti totiž žijí nevázaným životem, často střídají partnery a neuvědomují si, jak vážná rizika a následky může mít jejich pestrý a dobrodružný sexuální život.

Pohlavní nemoci jsou na vzestupu

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) počet nakažených nebezpečnými pohlavně přenosnými onemocněními neklesá, spíše naopak. Nemoc HIV je stále na prvním místě, co se týká úmrtí. „Sexuálně přenosné choroby jsou poměrně závažnou problematikou dnešní doby. Počty nakažených pacientů HIV bohužel neklesají. U kapavky a syfilis je pokles velmi malý. Navíc přibyla další hrozba - onemocnění viry HPV, které se tak jako HIV staly celosvětovým problémem,” říká dermatoveneroložka Jana Hercogová a dodává, že v tomto případě chybí lidem informovanost o závažnosti této problematiky.

Data z WHO uvádějí, že se virem, jenž způsobuje genitální bradavice, denně nakazí až 88 000 lidí. Ačkoliv nejsou HPV viry v kategorii smrtelných onemocnění, jejich výskyt může předznamenávat například rakovinu děložního čípku. „Touha po nevšedním sexu často zvítězí nad zdravým rozumem a lidé tak často místo mozku používají svůj pohlavní orgán. Katastrofální nárůst pacientů s genitálními bradavicemi v posledních letech to bohužel potvrzuje,” komentuje Weiss.

Genitální bradavice se neobjeví u každého, procentuálně pouze u 1 - 2 % nakažených. V případě takového onemocnění má člověk v sexuálních hrátkách utrum. „Genitální bradavice znamenají výrazné omezení sexuálního života a mohou vést až k depresím. Prevencí je přitom bezpečný sex, ochrana a monogamní vztahy,” říká Hercogová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám