Hlavní obsah

Proč nás sex dělá šťastnější a zdravější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci a sexuální terapeuti neustále pějí chválu na to, jak je sex pro naše tělo prospěšný. Existuje totiž spousta pozitivních, dobře zdokumentovaných fyziologických změn, které se při něm odehrávají. Přečtěte si i vy, jaké to jsou, a uvidíte, že se tomuto aktu lásky budete oddávat ještě častěji, než tomu bylo doposud.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dobrý sex nám přináší nejen potěšení a dobrou náladu, dokonce nám může pomoci i s naším zdravotním stavem. Dokáže totiž nejen ulevit od bolesti, ale také například zlepšit spánek a pomoci od depresí. A co dál?

Sexem k dlouhověkosti

Podle klinické sexuoložky Sunny Rodgersové je sex významným hráčem v otázce dlouhověkosti. „Pokaždé, když dosáhnete orgasmu, vaše tělo uvolňuje DHEA, což je hormon, který posiluje imunitní systém, zlepšuje kognitivní funkce, udržuje pokožku zdravou a na první pohled mladší.”

Zlepšuje duševní zdraví

Znáte ten pocit, kdy se během sexu všechny vaše myšlenky a starosti vytratí do neznáma a vy se jen spokojeně oddáváte vášni? „Sex tlumí bolest a pomáhá proti úzkostem. Zároveň zvyšuje pocit uvolnění a navozuje pocit pohody,“ potvrzuje Rodgersová pro server Huffington Post.

Za vše mohou chemikálie, které se během sexu v mozku uvolňují. Příkladem jsou endorfiny, jejichž uvolňováním dochází ke zlepšování nálady, potlačování depresí a navozování pocitů štěstí.

Studie zveřejněná v časopise Plos One navíc ukázala, že každodenní sex po dobu dvou týdnů může vést k růstu buněk v hipokampu, což je část mozku, která reguluje náladu. Existuje také důkaz, že sex může odvrátit stres tím, že snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu).

Orgasmus jako lék

Podle studie, která byla provedena na americké Boston University School of Public Health, snižuje ejakulace riziko vzniku rakoviny prostaty. Orgasmy navíc také produkují oxytocin, který působí jako přírodní lék proti bolesti a může například pomoci snížit bolesti hlavy a svalů.

Není cvičení jako cvičení

Ačkoli existuje spousta dohadů o tom, jestli lze sexuální výkon přirovnat ke cvičení, nebo ne, jedno je jasné. Sexem rozhodně spálíte více kalorií než sledováním televize. Pokud navíc nepatříte mezi lenivé jedince, můžete spálit i 100 kalorií během jednoho sexuálního aktu a zaručujeme vám, že vás to bude bavit víc než půlhodinka ve vašem fitness centru.

Reklama

Výběr článků

Načítám