Hlavní obsah

Příznaky nízkého sebevědomí

Sebevědomí nebo také vědomí si vlastní ceny je důležitý faktor, který nám může v životě v mnohém pomoci. Existují jedinci, kteří ho mají až přespříliš, častěji se ale setkáváme s lidmi, kteří spíše trpí jeho nedostatkem. U některých je to viditelnější než u jiných, někdy mohou na jeho nedostatek poukazovat některé nevýrazné náznaky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Autorizovaná psycholožka Lalitaa Suglaniová z anglického Birminghamu na svém Instagramu odhalila sedm příznaků nízkého sebevědomí, mezi něž podle ní patří například i neustálá nerozhodnost.

Rovněž dodala, že na vlastní sebehodnotě je třeba neustále pracovat. Popsala ji jako „vztah, který máme sami se sebou a který ostatní nemohou vidět“. Jde rovněž o to, jak mluvíme sami se sebou, jak se vnímáme a tím se pak propojujeme s ostatními i se světem kolem nás.

„Často můžeme ve skrytu duše nebo někde potají v koutku zápasit se svou vlastní hodnotou, jednoduše protože se bojíme, co by ostatní řekli na naše skutečné já. Je ale potřeba přijmout každou svou část, i tu ne příliš hezkou. Představte si ji třeba jako své mladší já, o které je třeba pečovat,“ uvádí pro server Daily Mail.

Jak z roztomilé holčičky vychovat silnou a sebevědomou ženu

Vztahy a sex

Jak dále uvádí, mezi sedm nepříliš výrazných faktorů, které ne všichni mohou ihned vyhodnotit jako projevy nízkého sebevědomí, patří například časté negativní hodnocení vlastní osoby. Dalším z podobných stylů chování je podceňování vlastních předností, místo toho se dotyční raději a mnohem častěji zabývají svými slabinami.

„Dalším z bodů je nerozhodnost. Možná máte kolem sebe někoho podobného, kdo téměř každé své rozhodnutí dvakrát vyhodnotí, než si je jistý. A to včetně těch velkých, ale i malých,“ popisuje dále Suglaniová.

Stejně tak může na nízké sebevědomí poukazovat neschopnost či neochota přijímat komplimenty. Ve výčtu projevů nechybí ani stud mluvit na veřejnosti nebo i jen před větší skupinou lidí, byť je dotyčný zná.

Předposledním bodem v seznamu je pak zjištění, že lidé s nízkým sebevědomím mají mnohem častěji než jiní pocit, že nejsou hodni toho, aby se jim v životě děly krásné věci.

Posledním ve výčtu je pak podle psycholožky přesvědčení, že ostatní lidé jsou jednoduše ve všem lepší.

Jak doktorka na závěr podotýká, svou vlastní hodnotu můžeme naštěstí změnit. Stačí chtít a umět si případně říct o pomoc, pokud to sami nezvládneme. „Je to často o vnitřní cestě. Někdy stačí jen první krok u terapeuta, aby někdo onu cestu našel,“ dodává.

Umět přijmout kompliment je důležité. Naučíme vás, jak na to

Vztahy a sex

Největší ničitelé našeho sebevědomí

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám