Hlavní obsah

Pravda o současném hitu sociálních sítí, který by měl ženám vylepšit intimní život

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních měsících dobylo sociální sítě tzv. yoni vajíčko. Na jeho blahodárné účinky přísahaly slavné osobnosti i spirituální koučky, a tak není divu, že ho do nákupního košíku přihodily i obyčejné smrtelnice. Opravdu si ale yoni vajíčko poradí se ženskou sexualitou? A je zavádění vajíčka do pochvy bezpečné?

Foto: Profimedia.cz

Yoni vajíčko

Článek

Yoni vajíčko poprvé zpopularizovala americká herečka Gwyneth Paltrowová na svém lifestylovém webu Goop. Článek popisoval yoni vajíčko jako starodávnou pomůcku čínských císařoven, které ho používaly k očistě intimních partií.

Zároveň se čtenářky dozvěděly, že vložení yoni vajíčka na několik hodin do pochvy vede ke zlepšení intimního života, vyvážení menstruačního cyklu a zesílení ženské energie.

Pravdou ale zůstává, že se článek dostal pod drobnohled právníků, kteří tvrdili, že informace nejsou podložené věcnými důkazy. Americký soud následně rozhodl, že zákaznice, které si yoni vajíčko na webu Goop zakoupily mezi 12. lednem až 31. srpnem 2017, mají nárok na vrácení peněz.

O co se jedná?

Název vajíčka vychází ze sanskrtu, kde „yoni“ znamená „lůno“ nebo „pochva“, přičemž se předpokládá, že první yoni vajíčko vzniklo v Číně. Povětšinou je vyráběno z polodrahokamů a údajně podporuje sexuální zdatnost a vitalitu.

Přesto je důležité vědět, že doposud neexistuje jediný důkaz, který by blahodárné účinky yoni vajíčka potvrdil.

Venušiny kuličky jako prevence inkontinence po porodu a přechodu

Vztahy a sex

„Mnoho lidí má představu, že pokud je něco přírodního charakteru, pak je to pro naše tělo užitečné nebo neškodné. Ve skutečnosti ale nemůžeme věci generalizovat,“ vysvětluje gynekoložka Lauren Streicherová.

Gynekoložka Jen Gunterová dokonce ženy před používáním yoni vajíčka varuje. „Vzhledem k tomu, že polodrahokamy jsou pórovité, nejsem si jistá, zda lze yoni vajíčko dokonale vyčistit nebo sterilizovat. Nepříjemné bakterie, které například způsobují syndrom toxického šoku nebo bakteriální vaginózu, mohou v kameni uvíznout, a následně se znovu dostat do pochvy,“ upozorňuje Gunterová pro server Health.

Syndrom neklidného přirození znepříjemňuje život mnohých žen

Zdraví

Obzvláště by se ženy měly vyhnout používání této pomůcky přes noc. „Obecně nedoporučujeme, aby ženy během spánku používaly tampony, menstruační kalíšky nebo právě yoni vajíčka,“ dodává gynekoložka.

V neposlední řadě může yoni vajíčko v pochvě uvíznout a poškodit poševní stěnu.

K čemu vajíčko slouží?

Jak už bylo zmíněno, yoni vajíčko údajně zlepšuje sexuální energii a posiluje pánevní dno. Vzhledem k tomu, že si ženy vajíčko zavádějí do pochvy i na několik hodin, k posílení pánevního dna nemůže dojít.

„Pánevní dno posilujeme tak, že svaly stahujeme, a následně uvolňujeme. Pokud je ale máme neustále stáhnuté, pak se kýžený výsledek nedostaví,“ tvrdí gynekoložka Gunterová. Mylná je také představa, že vajíčko rozproudí ženskou energii či zlepší následné orgasmy.

Terapie pánevního dna pomůže s inkontinencí, ale i bolestmi zad a kyčlí

Zdraví

„Je pravda, že některé ženy po použití yoni vajíčka cítí mírné zlepšení sexuálního života. Nutno ale dodat, že se jedná o placebo efekt,“ říká Jen Gunterová.

Chytřejší alternativy

Podle gynekoložek Streicherové a Gunterové nemusíte utrácet peníze za „zázračná vajíčka“. Bohatě postačí, když své sexuální problémy budete řešit se selským rozumem. Pokud se například snažíte dosáhnout orgasmu, pak se v první řadě zaměřte na masturbaci.

„Stimulujte klitoris a zjistěte, jaké pohyby se vám líbí,“ doporučuje Streicherová.

Naopak s posílením pánevního dna vám podle gynekoložky Gunterové hravě pomohou Venušiny kuličky. V případě jakýchkoliv jiných sexuálních problémů se ale vyplatí, když navštívíte odborníka, na jehož radu se doopravdy můžete spolehnout.

Reklama

Související články

Erotické hračky pomáhají také léčit

Doby, kdy spousta lidí považovala erotické pomůcky a hračky za něco nemravného, výstředního, nebo dokonce zvrhlého, jsou už podle všeho pryč. Že lidem nebyly...

Výběr článků

Načítám