Hlavní obsah

Pozor na intimní problémy po koupání a sexu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupání v přírodě může být sice romantické, ale kvalita vody je tam obvykle neznámá. Když pak ženu začne druhý den svědit na intimních místech, obvykle ví, co se přihodilo.

Článek

Přemnožení škodlivých bakterií a nepříjemným výtokům z pochvy zabrání někdy použití čípků nebo globulí s laktobacily anebo gelu s tříprocentním Tea Tree olejem. Nejlépe preventivně před koupáním. Ale můžete je vyzkoušet i při začínajících potížích. Pokud se problémy začnou zvětšovat, lze si koupit některý z přípravků v lékárně (Gyno Pevaryl, Canesten, Candibene aj.).

Někdy je lepší zajít ke gynekologovi. Na prevenci by měly myslet zejména ženy, které se při koupání v přírodě nebo i v bazénech, často infikují. Ale také ženy se sníženou imunitou. Rizikové může být rovněž období kolem menstruace a před ní, kdy je pochva v důsledku hormonálních změn pootevřená.

Ženy, které se snadno infikují, by měly:
víc dbát na to, aby dostatečně pily, jinak je jejich moč tmavá, protože obsahuje víc odpadních látek a to zvyšuje riziko potíží,
nosit širší kalhotky, nikoliv tanga, která zvyšují riziko nákazy bakteriemi z okolí konečníku,
při menstruaci častěji vyměňovat vložky, zejména v horku,
nenosit spodní prádlo, ve kterém se snadno zapaří atd.

Pokud se jejich potíže vracejí, měly by se spolu s lékařem snažit vytipovat příčinu svých potíží.

Rizikové sexuální praktiky

K vyššímu výskytu infekcí na intimních místech přispívá v létě zároveň to, že jsme v tomto období sexuálně aktivnější. Riskantní je zejména nechráněný styk s novým partnerem nebo nedodržování hygieny při pohlavním styku. To je podle zkušeností lékařů nejčastější způsob, jak se naruší přirozené bakteriální prostředí pohlavních orgánů a zejména pochvy.

V té jinak existuje pozoruhodný ekosystém. Ten se proti útokům baktérií chrání zase pomocí bakterií, zejména laktobacilů. Pokud je žena zdravá, fungují tyto a další obranné mechanismy velmi dobře.

Přirozenou ochrannou bariéru však může narušit to, když třeba prochladne. Například tak, že chodíte v mokrých plavkách. Negativní vliv mají ale také antibiotika, stresy, únava nebo chyby při intimní hygieně. Není náhodou, že se ženy nejednou infikují bakteriemi ze stolice.

Podle gynekologů přibývají případy mezi mladými dívkami. U nich ale bývají příčinou spíš nestandardní sexuální praktiky, zejména anální pohlavní styk, než pouhé chyby v hygieně.

Přirozený pomocník: laktobacily

Jakmile ženu trápí intimní potíže často, měla by požádat partnera, aby při pohlavním styku používal prezervativ. Nejen kvůli možnému přenosu bakterií, ale i kvůli tomu, že mužský ejakulát je na rozdíl od lehce kyselého prostředí pochvy naopak zásaditý.

V kombinaci se stresem, prochladnutím nebo únavou to může sehrát roli při snazším vzniku intimních potíží. Přibývá také gynekologů, kteří si myslí, že taková žena by měla po styku použít intimní kosmetiku: globule, gely a čípky s laktobacily, které pomohou obnovit narušenou rovnováhu poševní mikroflóry.

Se ženou se musí léčit i její partner

Pokud ženu doženou výtoky a další potíže ke gynekologovi, je třeba, aby se společně s ní léčil také její partner. A pokud má žena ještě navíc přítele, tak i on.

Jinak se její problémy budou vracet a jejich léčba může být stále obtížnější.

Výjimkou není ani to, že pak začne trpět chronickými potížemi.

Přesvědčit muže, aby se přeléčil současně se svou partnerkou, bývá někdy obtížné i proto, že subjektivně nemusí pociťovat vůbec žádné potíže.

Reklama

Související články

Intimním potížím lze obvykle předejít

Která žena by neznala nepříjemné výtoky a svědění na intimních místech. Jsou nejobvyklejším důvodem, proč pacientky přicházejí do gynekologických ambulancí....

Na intimní problémy s laktobacily

Laktobacily nejsou jen v jogurtech, ale dnes už také v poševních čípcích a dalších pomůckách intimní hygieny. Ubrouscích, mýdlech, pěnách a tak dál....

Výběr článků

Načítám