Hlavní obsah

Intimním potížím lze obvykle předejít

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Která žena by neznala nepříjemné výtoky a svědění na intimních místech. Jsou nejobvyklejším důvodem, proč pacientky přicházejí do gynekologických ambulancí. Často v nich bývá plno v pondělí. Je to následek bouřlivých pátků a víkendů.

Článek

Zdaleka to není způsobeno jenom nechráněným pohlavním stykem s novým partnerem nebo nedodržováním hygieny při sexu. Ale také dalšími chybami, které naruší přirozenou bakteriální mikroflóru pochvy.

V ní je mírně kyselejší prostředí, jež vytváří přirozenou bariéru proti většině bakterií, plísní nebo virů zvenčí. Ale i proti přemnožení některých bakterií, které jsou přirozenou součástí poševního prostředí. V pochvě totiž existuje důmyslný bakteriální ekosystém. Ten je však závislý na správném pH, tedy kyselosti pochvy. Jakmile se naruší, hrozí riziko infekcí.

Zásaditý ejakulát

Málo žen například ví, že mužský ejakulát je zásaditý. Organismus zdravé ženy se s ním za normálních okolností pochopitelně vyrovná. Někdy však stačí únava, stres, prochladnutí nebo chyba v intimní hygieně a dojde ke zmíněným potížím.

Ženy, které trpí opakovanými potížemi s výtoky, by proto měly myslet na intimní hygienu. Někteří gynekologové se přiklánějí k názoru, že by si taková žena měla po milování "odlíčit" pochvu od ejakulátu stejně, jako si večer odličuje make-up. Poslouží jí k tomu intimní kosmetika: globule, gely a čípky, které obsahují laktobacily.

Ty pomohou laktobacilům, které pochva obsahuje, znovu stabilizovat její pH. U citlivých žen není chybou, pokud globuli použijí preventivně, před pohlavním stykem.

Smršť antibiotik

Když si gynekoložka začne léčit gynekologické problémy, je to trochu ironie. Lékařka si však musela po každých antibiotikách přeléčit přemnožené kvasinky v pochvě. Proto přivítala, když jí kolega před lety doporučil tehdy nové globule s laktobacily, které se zavádějí do pochvy. Užívá je současně s antibiotiky a v drtivé většině případů se problémům s kvasinkami vyhne.

Problém s antibiotiky spočívá v tom, že zlikvidují bakterie bez ohledu na to, jestli nám prospívají, nebo škodí. Naruší tím přirozenou bakteriální rovnováhu v pochvě, kde se pak obvykle přemnoží kvasinky. Tomu je možné většinou předejít právě včasným použitím vhodných přípravků s laktobacily, které lze koupit v lékárně.

Je však dobré se ptát po kvalitních přípravcích s vysokou koncentrací bakterií mléčného kvašení. Lékaři předepisují pacientkám antibiotika nejčastěji na podzim a na jaře, kdy je nejvíc infekcí horních cest dýchacích, z nichž se často vyvinou vážnější potíže. Někteří gynekologové o tomto období žertují jako o skutečných gynekologických žních.

Podobně jako antibiotika narušuje poševní prostředí i chemoterapie, která je součástí léčby zhoubných nádorů. I tady je vhodné použít přípravky s laktobacily.

Výtok jako důkaz železného zdraví

Přibývá žen, které chtějí, aby je lékař zbavil výtoku z pochvy, i když je čirý a rozbor prokáže, že neobsahuje žádné nevhodné mikroorganismy. Obvykle jde o úzkostlivé pacientky nebo o ženy, které se staly obětí přehnaného ideálu krásy a čistoty. Řadě z nich lékaři marně vysvětlují, že mírný čirý výtok z pochvy není signálem infekce, ale ani nějaké vady. Je paradoxně důkazem jejich zdraví. Výtok poševního hlenu, který řasinky na stěnách vagíny vytlačují ven, je totiž jedním ze samočisticích mechanismů tohoto orgánu.

Léčit se musí i muž

Gynekolog předepsal plaché drobné matrikářce lék na poševní výtok způsobený infekcí. A také lék pro manžela. "Musí se přeléčit zároveň s vámi," zdůrazňoval jí. "I když ho netrápí žádné viditelné obtíže. Jinak se té infekce nezbavíte." Plachá žena požádala lékaře ještě o jedno balení tohoto léku. "Pro přítele," usmála se stydlivě. To, že se partner odmítá přeléčit, protože nepociťuje žádné problémy, je jinak častou příčinou zbytečně se opakujících infekcí pochvy.

Nejčastější chyby

* žena málo pije nebo dlouho nejde na malou, moč pak obsahuje víc bakterií

* při menstruaci si nevyměňuje dostatečně často vložky

* špatná hygiena po toaletě, kdy se zbytky stolice dostanou do okolí poševního vchodu (někdy je tam zanesou i tanga, respektive úzký proužek látky, jenž se přes intimní místa při pohybu posouvá, což se u normálních kalhotek obvykle neděje)

* při zapaření na intimních místech, které ve vedrech zhoršuje těsné oblečení

* koupání v bazénech nebo přírodních koupalištích, zvlášť když si žena nesvlékne včas mokré plavky a prochladne atd.

Populární Tea Tree

Jemnou kyselost pochvy a bakteriální rovnováhu v ní pomáhá udržovat také gel s 3% Tea Tree olejem. Je silným přírodním dezinfekčním prostředkem. Účinkuje proti bakteriím, plísním i virům. Posiluje přirozenou bariéru pochvy proti infekcím nebo přemnožení nežádoucích mikroorganismů. Řada žen ho používá už před rizikovými situacemi (třeba před návštěvou bazénu) nebo po pohlavním styku s novým partnerem, případně při začínajících potížích, kdy má největší šanci na úspěch.

Reklama

Související články

Jak se vyhnout infekcím močových cest

Studentka ekonomie byla zaskočená. Gynekolog jí vysvětlil, že příčinou opakovaných infekcí močových cest u ní nebude jen reakce na prochlazení a únavu....

Téměř polovina žen zapomíná na antikoncepci

Až polovina žen si občas zapomene vzít antikoncepční pilulku. Mohou nechtěně otěhotnět, nebo mít kvůli výpadku hormonů zdravotní obtíže, jako je špinění mimo...

Výběr článků

Načítám