Hlavní obsah

Na intimní problémy s laktobacily

Právo, Petr Veselý

Laktobacily nejsou jen v jogurtech, ale dnes už také v poševních čípcích a dalších pomůckách intimní hygieny. Ubrouscích, mýdlech, pěnách a tak dál. Má ale tohle laktobacilové bláznění skutečně nějaký význam pro zdraví ženy? Pokusím se vysvětlit, kdy může mít.

Článek

Svědění na intimních místech a výtok z pochvy je nejčastější důvod, proč ženy přicházejí ke gynekologovi. Většinou to bývá signál kvasinkové nebo bakteriální infekce, která se projevuje různě zbarveným a zapáchajícím výtokem.

Jejím obvyklým důvodem je porušení některého z pravidel intimní hygieny. Žena měla třeba nechráněný pohlavní styk s novým partnerem.

Infikování vodou z bazénu bývá méně časté než nákaza v přírodním koupališti, protože dnes už je v málokterém čistá voda.

Dalšími, obvykle dost podceňovanými riziky mohou být:

  • únava, nevyspání a nerozumná životospráva;
  • špatně odreagovaný stres a špatně léčená cukrovka;
  • prochladnutí (někdy stačí nechat na sobě uschnout mokré plavky);
  • nevhodné oblečení, díky kterému se žena na intimních místech snadno zapaří;
  • výkyvy hormonů v důsledku menopauzy nebo i menstruace (před tou dochází u některých žen dokonce k jemnému pootevření pochvy) atd.

Většina zdravých žen se s těmito riziky dokáže vyrovnat. Část žen to štěstí nemá. Infekce se u nich dokonce objevují opakovaně. Pak je dobré, když si vytipují, které z rizik jejich problémy spouští.

Udržet přirozenou rovnováhu

Na léčbu těchto infekcí existuje široké spektrum léků. Působí lokálně, tedy ve vagíně, i celkově, tedy na celý organismus. Protože však opakování infekcí hrozí chronizujícími potížemi, je dobré se jim vyhnout. A právě v předcházení a prevenci intimních problémů mohou ženám pomoci čípky, ubrousky určené k intimní hygieně, mýdla, koupelové gely a další hygienické prostředky obsahující laktobacily.

Tyto zdraví prospěšné mikroorganismy totiž ženské pohlavní orgány obsahují zcela normálně. Pomáhají v ní zachovat rovnováhu nejrůznějších baktérií. Ale také tvoří přirozenou bariéru proti infekcím. Udržují v ní totiž mírně kyselé prostředí, které většině bakterií nevyhovuje.

Nechráněná soulož bývá riziková

Pokud v pochvě dojde z nějakého důvodu k poklesu laktobacilů nebo je vystavena většímu riziku infekce, může ženě pomoci to, že je doplní například čípkem. Před rizikovou situací nebo po ní.

I když dostatek laktobacilů není automatickou zárukou toho, že se žena neinfikuje, její organismus má větší šanci této situaci lépe čelit. Také proto, že mužský ejakulát je zásaditý a už sám o sobě mění pH vagíny. Organismus zdravé ženy se s tím dokáže vyrovnat.

Organismus ženy, která ví, že se snáz nakazí nebo trpí opakovanými infekcemi, to obvykle zvládá hůř. Proto pro něj mohou být čípky a další prostředky s laktobacily užitečným pomocníkem.

Někdy pomůže i to, když žena užívá současně s čípky také kvalitní kapsle s celým spektrem bakterií mléčného kvašení. Ty se polykají. Tím obvykle zlepší střevní mikroflóru, ale často i odolnost organismu proti infekcím močových cest.

Po antibiotikách

Řada žen má problémy s výtokem způsobeným kvasinkami pokaždé, když musí užívat antibiotika. Ta zlikvidují spolu se škodlivými bakteriemi i spoustu těch, které nám prospívají. Naruší přirozenou mikroflóru pochvy a někdy i její schopnost čelit infekcím. Podobně nepříznivé efekty může mít ozařování a vůbec radikální onkologická léčba. I tyto ženy mohou vyzkoušet zmíněnou kombinaci čípků a kvalitních kapslí s probiotickými kulturami (mají koncentrace 108 a 109). Měly by po nich sáhnout už v okamžiku, kdy začnou brát antibiotika nebo zahájí onkologickou léčbu.

Nesmyslná alternativa

Na internetu najdete řadu rádkyň, které vám vysvětlí, že nejlepší a zaručeně přírodní metodou na výtoky nebo svědění je jogurt. Stačí si ho vpravit do intimních míst. Tyto rádkyně už neřeší, že tam spolu s laktobacily zanesou také bílkoviny, tuky a cukry a další látky, které začnou podléhat rozkladu a pro ženské pohlavní orgány představují minimálně zbytečnou zátěž, nebo dokonce zdroj infekce.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak předejít nepříjemným výtokům

Nejčastějším problémem, kvůli kterému žena navštíví gynekologa, je svědění a výtok z pochvy. A nejběžnější příčinou těchto bakteriálních a kvasinkových infekcí...

Intimním potížím lze obvykle předejít

Která žena by neznala nepříjemné výtoky a svědění na intimních místech. Jsou nejobvyklejším důvodem, proč pacientky přicházejí do gynekologických ambulancí....

Výběr článků

Načítám