Hlavní obsah

Poslouchat svůj vnitřní hlas se může vyplatit

Právo, Jana Kantorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intuice. Pro někoho je to třetí oko a vnitřní rádce, pro jiné blábol, něco, co neexistuje. Jak je to s ní doopravdy? A umíte ji rozpoznat?

Foto: Profimedia.cz

Pokud se naučíme poslouchat svou intuici, může nám to velmi usnadnit život.

Článek

Ať už si o naslouchání svému vnitřnímu hlasu myslíme cokoli, ten pocit uvnitř těla, který jako by říkal: „nedělej to“, nebo naopak „udělej to“, zřejmě zná většina z nás. Něco jako by nás varovalo nebo ponoukalo, jako by vidělo víc, než dokážeme rozpoznat pouhým okem. Ani v dnešní době však věda neumí přesně vysvětlit, co to vlastně je.

„I vědci dlouho popírali existenci třetího oka. Ale objevili v mozku záhadnou žlázu, nad kterou jim nezbývalo než kroutit hlavou. Tato žláza se jmenuje epifýza, šišinka mozková, a má funkce, které se nedají vědecky vysvětlit. Jako kdyby šlo o ,zakrnělé‘ oko,“ vysvětluje Lucie Mucalová, koučka a lektorka v oblasti mezilidských vztahů.

Faktem ovšem je, že intuice hraje v naší každodennosti podstatnou roli. Sophy Burnhamová, autorka bestselleru Umění intuice, ji definuje jako podvědomé vědění bez tušení, proč to vím. Steve Jobs, slavný zakladatel firmy Apple, dokonce řekl, že v jeho životě byla „silnější než intelekt“.

Kde se vzala, tu se vzala

Slovo intuice souvisí s latinskými výrazy intueor (dívám se, zvažuji, rozjímám) či intuitio (bezprostřední poznání, vnuknutí). Pokud nám naše intuice „vnukne“ nějaké rozhodnutí, nepotřebujeme o něm, jak konstatuje Burnhamová, nijak vědomě přemýšlet a bývá provázeno pocitem jistoty, který ale také není podložen žádnými zřetelnými důvody.

Možná právě proto se podle ní často neřídíme. V moderní době obklopeni technikou jako bychom se svá „tušení“ odnaučili nejen poslouchat, ale i vnímat.

„Intuice někdy volá, ať někam nechodíme, ať zrušíme schůzku, ať něco přehodnotíme. Takový pomyslný vnitřní hlas, který nechápeme, a snažíme se přesvědčit sami sebe, že to je hloupost. Je samozřejmě na nás, zda ho poslechneme, či ne. Jistě znáte příběhy, kdy jste ‚věděli‘, že něco nebude fungovat, a přesto jste do toho šli,“ říká lektorka s tím, že obvykle teprve s odstupem času jsme si schopni říct: Vždyť jsem to věděl/a a často se sami sobě divíme, proč jsme to vlastně udělali.

Intuice je také podmíněna zkušeností, výchovou a velmi často hraje roli ve chvíli, kdy se člověk musí rychle rozhodnout nebo jednat. Měli bychom ji poslouchat nejen ve vztazích, ale třeba i při pohovorech, pracovních úkolech, při seznamování nebo důležitých životních rozhodnutích a podobně. Pokud se to naučíme, může nám velmi usnadnit život.

Pět důvodů, proč si udělat den volna o samotě

Styl

V jednoduchosti je síla

Obecně bývá intuice mnohem častěji připisována ženám, jež se na ni spoléhají především v citech. Také kreativní lidé a umělci ji obvykle mívají rozvinutou ve větší míře než zbytek populace. Zejména exaktně založeným lidem se může zdát její princip až příliš prostý a zároveň neuchopitelný.

Vlastně se dá říci, že nám intuice dává jednoduchá prostá znamení, kudy a kam jít, jak překonat překážky, co udělat, a dokonce i co říct.

„Pomáhá nám vidět věci jinak, než se na první pohled zdají,“ vysvětluje Lucie Mucalová. Vnímáme je tak nějak „pravdivěji“, odhalíme i to skryté, co bychom jinak nebyli schopni pouhým rozumem v danou chvíli posoudit.

Člověk s rozvinutým vnitřním hlasem dokáže podle lektorky vnímat a vyhodnocovat i to, co jeho pět smyslových orgánů vůbec nezachytí. „Někdo to označí za náhodu, někdo za znamení. Náhoda je vlastně způsob, kterým k nám promlouvá intuice. Intuice neklame, intuice je daleko starší než rozum a úsudek.“

Jak ji rozvinout?

V dnešní době nám pomohou k oživení našeho mimosmyslového vnímání zejména zkušenosti východních filozofií. Jde o umění meditace a koncentrace na určitou věc, která nás trápí. Důležité je v takové chvíli potlačit zbytečné myšlenky.

Jinak řečeno, zatlačit trochu toho racionálního já do pozadí a dát průchod prvotním myšlenkám. Často totiž bývá to první, co nás napadne, to správné. A víme to ještě dříve, než do přemýšlení o problému zapojíme rozum.

Jak udělat dobrý první dojem

Vztahy a sex

Jak být intuitivnější

Na otázku, proč šli do rizika, úspěšní lidé často odpovídají: „Měl jsem tušení, že to dobře dopadne.“

Jak se tedy naučit poslouchat svůj vnitřní hlas a najít rovnováhu mezi intuicí, zdravým rozumem a analyzováním situace?

  • Tvořte. Kreativita posiluje intuici, proto zkuste do svého života zařadit nějaké tvůrčí činnosti, při kterých budete jednat přirozeně intuitivně.
  • Buďte sami. Chcete slyšet svou intuici? Pak se na chvíli zastavte a ztište sebe i svoje okolí. Samota posiluje tvořivost a umí probouzet i intuici. Takzvaný „šum okolí“ dokáže intuici snadno umlčet.
  • Posilujte všímavost, tedy vnímání sebe sama i světa kolem sebe v přítomném okamžiku bez přemýšlení a rozumového hodnocení. Ke všímavosti a napojení na vlastní intuici vedou i meditace a podobná cvičení. Všímavost může pomoci odfiltrovat takzvaný mentální spam, zvážit objektivně možnosti, naladit se na vnitřní hlas, a nakonec učinit správné rozhodnutí.
  • Pište si deník. Ačkoli to zní jako zábava pro -náctileté, psaní deníku a zaznamenávání si detailů běžného života může pomoci zachytit spoustu drobných životních náhod, jež nám pak pomohou odhalit, kde jsme jednali intuitivně.
  • Naslouchejte svému tělu. Intuice je schopna ovlivnit fyzicky naše tělo. Už jste někdy zažili ten svíravý pocit v žaludku, pocit na zvracení nebo že nemůžete na chvíli dýchat? Najednou jste cítili, že je něco hodně špatně, ale vlastně nevíte co. Právě takhle na nás intuice doslova křičí, že je něco v nepořádku.
  • Napojte se na ostatní. Někdy míváme pocit, že víme, co si ten druhý myslí. Jde o tzv. empatickou přesnost, což znamená schopnost vycítění stavu jiného člověka nejen z jeho slov, ale i z emocí a řeči těla.
  • Pozorujte své sny. Stejně jako intuice i naše sny vycházejí z podvědomí. Jejich sledováním, přemýšlením nad nimi se snadněji napojíte na svou intuici.
  • Užívejte si odpočinek. Zabijákem intuice je stres, stálé spojení s elektronikou, se sociálními sítěmi, snaha dělat několik věcí najednou. Důležité je umět si dopřát a užít oddych.
  • Neutápějte se v negativních emocích. Zklamání, naštvanost, vztek – to vše může intuici přehlušit. S negativními emocemi se ale dá pracovat, vědomě je uchopit. Neznamená to, že nás nesmějí přepadnout, ale jde o to, abychom je jen nechali projít a opustili je. (Zdroj: www.seekandthink.cz)

Reklama

Související témata:

Související články

Proč nemůžeme věřit vlastní paměti

Šálil vás někdy zrak? A co takhle vaše paměť? Podle odborníků to dělá často. Blízkou i vzdálenou minulost si často pamatujeme trochu jinak než ti, se kterými...

Výběr článků

Načítám