Hlavní obsah

Jak udělat dobrý první dojem

Novinky, ema

V průměru stačí deset sekund na to, abychom si o někom, koho neznáme, utvořili první dojem. Záleží přitom hned na několika faktorech. A to nejen na chování, ale například i na oblečení, které si na první schůzku dotyčný oblékne.

Foto: Profimedia.cz

Při prvním setkání je důležité udělat dobrý dojem.

Článek

Odbornice na protokol a generální ředitelka Sydney School of Protocol Julie Lambergová-Burnetová sestavila několik rad, jak udělat přímo skvělý první dojem. A to platí nejen při pracovním pohovoru. Stejná pravidla a rady lze použít i v případě, že vás čeká první romantická schůzka s novým protějškem.

Zvažte, jak se odlišíte

Podle Burnetové doopravdy stačí pouhých deset sekund k tomu, aby si o nás protějšek udělal nějaký obrázek.

„Globální výzkumy ukázaly, že lidé během této chvilky protějšek ohodnotí na sociální úrovni, popřemýšlejí také o dosaženém vzdělání, a dokonce mají tendence vyhodnotit úspěch či neúspěch dané situace,“ řekla australskému Daily Mailu.

Proto je důležité přemýšlet nad řečí a držením těla, protože to jsou dvě věci, ze kterých lze nejvíce vyčíst. Můžete investovat do drahého formálního oděvu, ale způsob, jakým ovládáte řeč těla, napoví člověku sedícímu naproti vám daleko více než skvěle padnoucí outfit.

„Držení a řeč těla jsou při mezilidské interakci nejdůležitější. Právě od nich se odvíjí dobrý, nebo špatný první dojem.“

Podání ruky hodně napoví

Potřesení rukou je při prvním setkání s kýmkoli téměř nutností. A co se týče prvního dojmu, hraje velkou roli. Potřásání rukou patří mezi fyzický projev, který doprovází pozdrav v mluvené formě. Podle základů etikety je zvykem, že ženy podávají ruku mužům jako první.

„Co je zásadní a čeho by se měl každý vyvarovat, je podání ruky á la ´leklá ryba´. Někteří naopak podávají místo ruky jen konečky prstů. Toho je třeba se také vyvarovat,“ říká odbornice na etiketu. Stisk by podle ní měl být pevný, jasný a při potřesení rukou by si lidé měli hledět zpříma do očí.

Poslouchejte se

Na první schůzce je tón vašeho hlasu mnohem důležitější než to, co říkáte, domnívá se Julie Lambergová-Burnetová. Výzkum prý potvrdil, že slova působí na první dojem zhruba jen ze sedmi procent.

„Jde o emocionální spojení, které s protějškem vytvoříte. Vokální pohoda, která z vás sálá, je klíčovým základem pro maximální možné využití efektivity hlasu. Nejdůležitějšími faktory pro vytvoření pozitivního prvního dojmu při prvním setkání jsou tón hlasu, úsměv a oční kontakt.“

Dbejte na svou vizáž

Součástí osobní prezentace mohou být, kromě jiného, i pravidelné návštěvy zubního lékaře. Nic nenaruší první schůzku víc než zkažené zuby v jinak vlídném úsměvu, nebo dokonce zapáchající dech. Důležité jsou také upravené vlasy, pleť a oblečení.

„Co se týče oděvu, je nejlepší se obléknout podle toho, co nejvíce sedí vašemu typu postavy. Dost často se setkávám s lidmi, kteří nosí něco, co jim stylově, nebo například i velikostně absolutně nesedí. Je skvělé sledovat trendy, ale co je moc, to je někdy až příliš. Je lepší držet se při zemi než se obléknout do něčeho, co vám nesluší.“

Odbornice také radí, aby si lidé s sebou na nákupy formálního oblečení brali podporu v podobě kamaráda či známého. „Investovat do kvality se vyplatí. A to především pokud jde o kousky, jako jsou bundy, kalhoty, boty, tašky a doplňky. Několik dražších ikonických kousků vás skvěle odliší a vyhraní váš styl,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám