Hlavní obsah

Porodila díky vaječníku od sestry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTGOMERY

Neplodná Američanka díky vaječníku, který jí k transplantaci poskytla sestra-dvojče, porodila zdravou holčičku. Podle odborníků jde pravděpodobně o první případ tohoto typu transplantace v USA, uvedly ve středu americké sdělovací prostředky.

Článek

Pětadvacetiletá Stephanie Yerberová porodila v pondělí dcerku Annu. Potvrdila to Melanie Morganová, sestra rodičky, ženy jsou jednovaječná dvojčata. Morganová má sama tři dcery.

Dítě se narodilo v nemocnici v Alabamě, uvedl lékař Roger Gosden, který se zabývá biologickým výzkumem v oblasti rozmnožování na univerzitě Cornell.

Snadné otěhotnění

Yerberová byla přitom neplodná, už deset let nemenstruovala, cyklus se u ní objevil již osmdesát dní po transplantaci vaječníku, a to samovolně bez pomoci léků. O pár měsíců později pak otěhotněla.

"Do jiného stavu přišla velmi jednoduše," sdělil specialista na neplodnost v St. Louis, lékař Sherman J. Silber. "Může to vypadat šíleně, ale přesně tohle jsme po čtyřiceti letech výzkumu očekávali," uvedl.

Transplantace vaječníku není ničím novým, většinou se odebírá ženám, které mají rakovinu, ale chtějí si ponechat šanci na otěhotění po vyléčení, kdy jim je vlastní orgán opět transplantován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám