Hlavní obsah

Poradna: Když se ze vztahu stane jedna velká nuda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mi 40 let a jsem dvacet roků vdaná. Ty dvě desítky let mi připadají jako sto, nebo dokonce tisíc roků. Brali jsme se mladí a poněkud neplánovaně. Po půlroční známosti jsme najednou čekali dítě. Tak musela být svatba.

Foto: Profimedia.cz

Eroze i nuda přicházejí do vztahu pozvolna a bez pozvání.

Článek
Do té doby jsme měli oba spoustu zájmů a společenských aktivit. Manžel mi imponoval hlavně proto, že byl velmi aktivní a zábavný. Seznamoval mě se svými přáteli a nikdy jsme se nenudili. Stále se něco dělo.S narozením dítěte pro mě všechno skončilo. Ale pro něho se nezměnilo nic. Věnoval se maximálně své práci a ve volném čase svým zálibám. Mě umístil do domácnosti, kuchyně a k plenkám.Sotva kluk trochu odrostl, tak aby s námi mohl někam jezdit, začal manžel podnikat. Od té doby se doma nevyskytoval prakticky vůbec. Ale abych byla spravedlivá, přestal mít čas i na kamarády a na koníčky.Pokud si nějaký vyšetřil, nevěnoval ho nám, ovšem ani kamarádům. Věnoval ho společenským aktivitám, které souvisely s jeho podnikáním. Stále jsem doufala, že začneme žít zase spolu, a ne jen vedle sebe, až se jeho podnikání zaběhne. To jsem se však pořádně spletla. Protože nepřicházelo nic. Naším, respektive mým největším problémem byla a je jedna obrovská setrvalá nuda. Přináší ji hlavně únavný a neustálý kolotoč starostí o děti i o rodinu.Když živitel přijde domů, vezme si beze slova večeři k televizi a nikdo ho nesmí rušit. Pak se věnuje mobilu a vypadá to, jako kdyby se učil nazpaměť všechny zprávy za celý den. Posléze vleze do postele s knihou a záhy usne. To vše stále mlčky. Děti pořád odhání jako nějaký obtížný hmyz.Zpočátku jsem se snažila zavádět téma a švitořit. Ale z něj vyzařoval jen naprostý nezájem. To mě nakonec odradilo a už také mlčím, stejně jako on. Stačí však, aby zavolal zákazník. Manžel najednou obživne a vesele s ním pohovoří. S kdekým je žoviálně hovorný, ale doma je zábavný jako hrob.Ušetřila jsem na dovolenou u moře a hodně jsem si od toho slibovala. Romantika se však nekonala. Zase nuda a ticho. Se závistí jsem pozorovala manžele důchodového věku, jak se vodí za ruku, baví se spolu, stále něco podnikají a večer chodí tančit.Se sexem je to úplně stejné. Jednou měsíčně se z manželovy iniciativy odehraje cosi, co lze těžko nazvat milováním. A to mě opravdu začíná urážet. Matka mi říká, ať se s tím smířím, protože manželství je prý vždycky nuda. Já se s tím ale rozhodně smířit nechci. Odmítám být pohřbená za živa.Vím, že mám právo chtít víc. Jenže nevím, jak toho dosáhnout. Řešením může být třeba výměna muže. V tom mi ale zatím brání moje starosvětská křesťanská výchova.

Chápu, že vás nudí manželství, ve kterém partner nekomunikuje a jen otráveně plní své povinnosti. Na to jste opravdu příliš mladí. Váš problém má však dvě dimenze.

Ta první je výhradně osobní. Nikdo totiž nemůže očekávat od svého protějšku, že mu bude jediným a celoživotním zdrojem zážitků i zábavy. To by nedokázal ani světově uznávaný profesionální bavič. Ten, kdo něco takového čeká, dopadne špatně.

Čím déle manželství trvá, tím více by měl každý rozvíjet svůj svět zálib, zájmů a přátelství. Stane se tak minimálně na padesát procent nezávislý na svém partnerovi. A jen takový člověk pro něj může být inspirativní.

Díky tomu bude do jejich debat a společného života přinášet nové nápady, zprávy, podněty a třeba i drby. Je prostě zábavný. Tento aspekt jste ve svém dopise úplně opomněla.

Pádné důvody, proč se v dlouhodobém vztahu nudíte

Vztahy a sex

Druhá dimenze je vztahová. Když čas odvane pel novosti a zamilovanosti, určují kvalitu soužití aktivita, zájmy a invence partnerů. Rozhodně nepadá shůry jako nějaká mana nebeská.

Eroze i nuda přicházejí pozvolna a bez pozvání. Přinášejí je každodenní rituály, zvyky a povinnosti. Ovšem jen tehdy, když jim to dovolíme. Uspokojivé manželství musíte pěstovat vědomě a plánovitě. Oba. Vztah je nutné oprašovat a oživovat. Změnu však musí oba partneři nejen chtít, ale také se na ní podílet.

Zkuste s manželem promluvit. Bez obviňování a napadání. Zkuste se ho zeptat, jestli se cítí tak jako vy. Zda bývá stejně otrávený a znuděný. Řekněte mu, že ho chápete. Jste na tom stejně. Proto by bylo dobré, abyste s tím něco udělali.

Každý z partnerů by měl rozvíjet svůj svět zálib, zájmů a přátelství. Stane se na svém protějšku méně závislý a bude pro něj víc inspirativní i zábavný

Sama jděte příkladem a narušte vaše zaběhnuté stereotypy. Začněte se chovat tak, aby to pro manžela bylo překvapením. Příjemným překvapením. Porušte třeba své mlčení a zkuste být spontánní i sdílná.

Snažte se také nacházet nové podněty, které vnesou do vaší komunikace nová témata, a zároveň pozorně naslouchejte tématům manžela. Obnovte stará přátelství, získávejte nové známé a rozvíjejte alespoň nějaké společenské aktivity.

Sedm způsobů, jak druhé nenudit

Vztahy a sex

Díky poznávání nových věcí a díky osobnímu rozvoji obohatíte svůj život. Člověk, který toho hodně ví a o všechno se zajímá, má také stále o čem mluvit a není nudný.

I v tom vám pomůže styk s přáteli a poznávání nových lidí. Zkuste vyrazit s manželem do společnosti nebo si pozvěte návštěvu domů. Když nahlédnete do života jiných lidí, může to být pro vás inspirace, ale někdy si také začnete i víc vážit toho, co se vám podařilo. Prostě se na svůj vztah díváte méně kriticky.

Na nic nečekejte a iniciujte společné akce, které vám oběma mohou přinést příjemné zážitky a minimálně porušení nudných stereotypů. Společné pozitivní prožitky váš vztah upevní. Vnesou do něj čerstvý vzduch a dají mu smysl. Až vás každodenní život přestane nudit, změna se určitě promítne i do vaší ložnice.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám