Hlavní obsah

Pádné důvody, proč se v dlouhodobém vztahu nudíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku vztahu jste se od partnera nemohla odtrhnout, avšak po několika letech společného soužití máte pocit, že už vás nemůže ničím překvapit. Důvodů, proč nuda v dlouhodobých vztazích vystrkuje své růžky, je podle psychologů nejméně sedm.

Foto: Profimedia.cz

V každém dlouhodobém vztahu zažijeme období, kdy se nudíme.

Článek

V každém dlouhodobém vztahu zažijeme období, kdy se nudíme. Už víme, co od partnera můžeme čekat, a stejně tak je nám jasné, s jakým dárkem se vytasí v podvečer našeho výročí.

I proto je třeba si uvědomit, že nuda je nedílnou součástí každého vztahu. Důležité je pouze to, aby partnerskému soužití nedominovala. Pokud se tak stane, může jít o náznak hlubšího problému, se kterým se váš vztah potýká.

„Za prvé to může znamenat, že se k sobě s partnerem nehodíte. Mnohem častěji je ale nuda známkou toho, že máte odlišný styl připoutání (attachmentu),“ vysvětluje párová terapeutka Elizabeth Earnshawová.

Nutno dodat, že styl připoutání se vyvíjí už v dětství a je založen na tom, jak s vámi komunikovali rodiče. Pokud vaši rodiče byli například emocionálně nedostupní, pak je pro vás pravděpodobně charakteristický nejistý styl připoutání.

Co je dobré vědět, než začnete po padesátce uvažovat o rozvodu

Vztahy a sex

„Lidé, kteří cítí ve vztahu nudu, ve skutečnosti bojují s pocitem bezpečí a jistoty, na kterou doposud nebyli zvyklí,“ tvrdí Earnshawová pro Bustle a dodává, že zároveň existuje dalších sedm nejčastějších důvodů, proč ve vztahu převládá nuda.

1. Jste zvyklá na dramatičtější vztahy

Pokud vaše předchozí romantické vztahy připomínaly projížďku po horské dráze, pak je logické, že stabilní vztah bez sebevětších zádrhelů vám bude připadat nudný.

„Lidé s úzkostnějším nebo aktivnějším stylem připoutání mohou cítit nepohodlí ve vztazích, které poskytují bezpečí. To je dáno tím, že jsou zvyklí na chaos,“ říká Earnshawová.

Přesto je dobré, když si uvědomíte, že drama se nerovná vášni. Naopak, vzrušující chvíle můžete naleznout i v bezpečném a nekonfliktním partnerském vztahu.

2. Zakazujete si být zranitelná

„Vztahy se vyvíjí až v momentě, kdy se oba partneři stávají vůči sobě zranitelnějšími,“ vysvětluje psycholog Dave Wolovsky.

Jakmile budete s partnerem k sobě otevřenější a zranitelnější, získáte větší pocit intimity a propojení. Následně se bude vaše vzájemné pouto prohlubovat.

„Pokud ale patříte k lidem, kteří se nechtějí před partnerem otevřít, omezujete vztahu růst. A právě nulový růst vede ke stagnaci, se kterou jde ruku v ruce nuda,“ dodává Wolovsky.

Miluje mě i po letech? Podle čeho to spolehlivě poznáte

Vztahy a sex

3. Máte od vztahu nerealistická očekávání

Začátky každého vztahu jsou spontánní a nevyžadují přemíru snažení. A tak mnoho párů získá mylný dojem, že mají bezpracný vztah. Bohužel, udržet si kvalitní vztah vyžaduje nejen práci, ale také odhodlání.

„Pokud hledáte dokonalého partnera, který splní všechny vaše romantické sny, pak se připravte na zklamání. Takhle nevypadá skutečný život,“ upozorňuje vztahová koučka Bobbi Palmerová.

Myslete tedy na to, že zdravý, dospělý a vzájemně uspokojující vztah vyžaduje nejen přijímání, ale také dávání.

4. Nejste až po uši zamilovaná

Máte pocit, že se v každém vztahu začnete rychle nudit? Možná je nejvyšší čas, abyste začala randit se zcela jiným typem mužů.

Zkuste si na papír napsat, co se vám na předchozích vztazích líbilo a nelíbilo. Doopravdy se ponořte do každého ze svých minulých vztahů a připomeňte si pocity, které jste prožívala. Pokud si všimnete, že vaši minulí partneři měli mnoho podobných rysů, pak zkuste dát šanci zcela odlišnému typu muže.

5. Myslíte si, že o svém partnerovi víte vše

„Už jste slyšela všechny jeho životní příhody a nazpaměť znáte jeho pohyby a grimasy. A tak máte dojem, že už vás ve vztahu nic nepřekvapí. Jenže to není pravda,“ upozorňuje odborník na randění Tom Ella.

Každý člověk se totiž v průběhu času mění, a stejně tak se mění i jeho názory na svět nebo zájmy. „Nedívejte se na svou polovičku jako na partnera, kterého jste viděla už tisíckrát. Dívejte se na něj jako na osobnost,“ zdůrazňuje Ella.

Pokud ale nejste ochotna se o lidech dozvědět více, pak se budete nudit v každém vztahu.

Největší chyby, kterých se dopouštíme v manželství

Vztahy a sex

6. Jste neustále se svým partnerem

Pandemie koronaviru si zahrála s našimi pracovními návyky. O tom by jistě mohly vyprávět všechny páry, které společně pracovaly z domova. I když na partnerově neustálé přítomnosti není nic špatného, možná není od věci, když si nastavíte jasné hranice.

„Když trávíte drtivou většinu času s jedním člověkem, je snadné z toho být unavený nebo znuděný,“ říká vztahový poradce Jonathan Bennett.

7. Potřebujete zažít něco nového

Občas není na škodu, když do našeho života vstoupí nový vzruch. „Pokud nemáte aktivity, které vás zajímají jako jednotlivce, pak je logické, že do vašeho vztahu prosákne nuda,“ tvrdí klinický psycholog Josh Klapow.

Zkuste se tedy zamyslet nad novým koníčkem, kterému byste se věnovala bez partnera.

Reklama

Související témata:

Související články

Když člověk onemocní z nudy v práci

Co je syndrom vyhoření, je už všeobecně známo. Náročné pracovní prostředí, nesplnitelné množství úkolů a tlak na výkon mohou vést k těžkým poruchám psychiky...

Sedm způsobů, jak druhé nenudit

Každý nejspíš zažil situaci, ve které se velmi snažil zaujmout při konverzaci, ale na druhé straně viděl jen znuděný obličej. Konverzace vázla a nastávaly...

Co dělat, když ve vztahu vládne nuda

Je plíživá, tichá a zásadně neškodí, přesto může člověka pěkně otrávit a zkazit mu náladu. Řeč je o nudě, která čas od času zavítá do každého vztahu. Pokud...

Výběr článků

Načítám