Hlavní obsah

Poradna: Dřel jsem a ona si užívala za mými zády

Jsem už starý člověk a zažil jsem toho hodně. Ale takovéto zklamání ještě nikdy. Žena, se kterou jsem chtěl trávit klidné stáří, na mě udělala podraz. Říkám si, jestli po téhle zkušenosti dokážu ještě někomu věřit.

Foto: Profimedia.cz

V nezávazných vztazích by si měl člověk hlídat, jestli jeho investice vysoce nepřevyšuje to, co od partnerství dostává. Ilustrační foto.

Článek
Celé to začalo mým rozvodem. Když jsem se z něj vzpamatoval, začal jsem víc chodit mezi lidi, sportovat s partou kamarádů a jezdit na výlety. Na jedné ze společenských akcí jsem se seznámil s pětapadesátiletou ženou. Mně bylo šedesát. Padli jsme si oba do oka a začali se víc stýkat. Nakonec jsme se do sebe zamilovali.Tedy já do ní určitě a ona to tehdy tvrdila také. Vídali jsme se jeden až dva dny v týdnu a o víkendu jsme spolu jezdili k ní na chalupu.Její menší část se dala obývat, ale větší část byla v podstatě ruina. Na tu byl smutný pohled. Protože jsem stavař, připadalo mi, že je to škoda. Když přítelkyně zjistila, že bych tu opravu zvládl, měla radost a v té myšlence mě podporovala. Plánovali jsme, že bychom se na chalupu nastěhovali, v klidu tam žili a v Praze si nechali jenom malý byt.Nakoupil jsem stavební materiál za půl milionu korun. Přítelkyně mi na něj přispěla jen trochu, víc peněz prý neměla. Pustil jsem se do práce a za pět let vypadala chalupa jako ze škatulky. Měl jsem z toho radost. Byla to sice dřina, ale dělal jsem to rád, navíc z lásky ke své přítelkyni. Jenže už od zimy jsem začal cítit, jak její vztah vůči mně hodně ochladl. Často docházelo k podivným hádkám, kterým jsem nerozuměl.I v Praze najednou stále neměla čas. Zjara mi řekla, že už na chalupě nemám co dělat. Prý ať si odvezu auto z její garáže a rovnou mi vpálila, že ji potřebuje pro svého milence, se kterým tam bude bydlet. To byl pro mě šok.Nakonec jsem se dověděl od lidí ze vsi, že tím milencem byl soused z nedaleké chalupy. Jak to tak bývá, věděla o tom celá ves, jenom já ne. Nakonec mi to řekl kamarád v hospodě, když viděl, jak mě to žere.Takže ona spala jeden den se mnou a další dny s milencem a já nic nevěděl. Nadšeně jsem na chalupě dřel a ona si zatím užívala za mými zády. A celé to naše soužití byla od určité chvíle jenom kamufláž a lež. Já vůl si zatím maloval idylické obrázky o tom, jak spolu budeme spokojeně žít. Nemohu se s jejím počínáním smířit. Měl jsem ji opravdu rád.To, co mi provedla, mě hluboce ranilo. Stále na to myslím a nechápu, jak mě mohla tak snadno vyměnit za někoho jiného. Pan soused je samozřejmě mladší. Ale je otázka, jestli se pro ni obětuje tak jako já. Pochybuji o tom. Pořád myslím na to, co se stalo, a chvílemi mám pocit, že skončím v blázinci. Poraďte mi, jak se mám zbavit té nesnesitelné bolesti duše?

Na partnerské vztahy neexistuje žádný záruční list. A čím je člověk starší, tím hůř zvládá velké změny v životě.

Mívá pak pocit, že ho už nic nečeká. Ztratí naději, že si dokáže vytvořit jiný blízký vztah.

Když vás v šedesáti opustí o pár let mladší partnerka, nerozhodí vás jen fakt, že to je nefér, ale také strach z budoucnosti. A z toho, že jde o vaši labutí píseň a zůstanete sám

Tím se stupňuje pocit jeho osamělosti a zároveň i beznaděje. Vaše citové utrpení není dané jen zradou vaší přítelkyně, ale také vaším strachem z budoucnosti. Máte pocit, že tento vztah byla vaše labutí píseň a vy zůstanete do smrti sám.

Nenápadná a plíživá. Odhalte emocionální nevěru včas

Vztahy a sex

Zřejmě jste očekával vděk a lásku. Zvolil jste ale způsob, který ne každý partner patřičně ocení. Dokonale zrekonstruovaná chalupa a kvetoucí zahrada, to byly projevy vašich citů k ní a vaší snahy rozvíjet vztah.

Protože jste dřel, měl jste na svou přítelkyni asi méně času. Soused to vzal po jiné linii. Věnoval se vaší partnerce jako ženě a vnesl jí do života zapomenutý závan romantiky.

U mužů, kteří začnou v podstatě sami stavět rodinný domek, není podobný trojúhelník až taková vzácnost. Psychologové z partnerských poraden se v podobných situacích setkávají u některých žen třeba s pocitem, že svého partnera přestaly zajímat. A proto u nich může dojít k nevěře nebo k mimomanželskému vztahu.

Ale nejrůznějších motivů existuje u žen v této situaci spousta, někdy i několik najednou. Na případu vaší přítelkyně mi připadá zvláštní hlavně to, proč ve svém zralém věku nepochopila, co je zjevné: že je lepší mít doma poctivého šikovného dříče než ukecaného romantika.

Jak ženy prožívají krizi středního věku

Vztahy a sex

Je pravda, že v nezávazných vztazích by si měl člověk hlídat, jestli jeho investice vysoce nepřevyšuje to, co od partnerství dostává. A to jste hodně podcenil. Na druhou stranu byste měl vidět na tom, co se stalo, i pozitivní stránky. Nedělal jste to všechno jen kvůli ní. Vás to i bavilo. Jste zručný a tvořivý člověk. Potřebujete za sebou vidět pořádnou práci.

To, co jste dělal na chalupě, pro vás byla náplň, ve které jste se realizoval, a měl jste z ní určitě i velkou radost. Tak nehodnoťte uplynulá léta jen jako ztracená.

Věnujte teď svůj čas pěstování přátelských a rodinných vztahů. Snažte se zaměstnat ducha i ruce jinou prací, ze které budete mít radost. Přemýšlejte o něčem svém, třeba o nájmu zahrádky, kde byste mohl uspokojit svou potřebu fyzické činnosti a potěšení z ní.

Existuje přece tolik radostí a krásných věcí, které si můžete užívat. Je hloupost se užírat kvůli nevděčné a asi ne moc charakterní ženě. Věřte, že existují boží mlýny.

Důvody, kvůli kterým se lidé rozcházejí i po mnohaletém soužití

Vztahy a sex

Pokud má její milenec všech pět pohromadě, jistě nezapomněl, s jakou lehkostí vás podváděla. Snadno si časem spočítá, že totéž může provádět také jemu. A začne se k ní třeba podle toho i chovat. Nebo jí bude dělat totéž.

A pokud je přesvědčený o tom, že je neodolatelný, bude asi dost ješitný a takoví lidé bývají i mstiví.

Kdo ví, čeho se vaše bývalá přítelkyně možná ještě dočká. Věřte, že ty mlýny melou bez přestání.

Reklama

Výběr článků

Načítám