Hlavní obsah

Nový projekt ulehčuje problémy s erekcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejčastější poruchou sexuálních funkcí jsou erektilní dysfunkce, které v ČR sužují zhruba jeden milión mužů. Ve světě se jich pak s tímto problémem potýká celkem 152 miliónů. Pacienti se však se svými potížemi často lékařům nesvěřují, neboť jim nepřikládají podstatný význam, mnohdy se i zbytečně ostýchají. Nový Program sexuálního zdraví se snaží tyto překážky překonat.

Foto: Milan Haluška
Článek

Problémy s erekcí stoupají úměrně s věkem a nejčastěji jimi trpí muži ve věku od 55 do 65 let. Přibližně dvě třetiny z nich potřebují odbornou pomoc, ovšem pouze patnáct procent o dysfunkci již někdy hovořilo s lékařem.  

Komunikace vázne

Odborníci totiž často sami nevyvíjejí iniciativu a na problémy s erekcí se svých pacientů neptají. Ti se zase obávají o sexuálním životě s lékaři mluvit. Přitom moderní lékařská věda si s erektilními dysfunkcemi dokáže dobře poradit, v současnosti u nás existují minimálně tři léky, které jsou účinné.

"Ještě před pěti lety lékaři ani netušili, jak pomoci a že něco takového dnes bude možné," podotkl v úterý na tiskové konferenci sexuolog Petr Weiss ze Sexuologické společnosti České lékařské společnosti JEP.

Další problém, proč se muži stydí o problémech s erekcí hovořit se svými lékaři, je skutečnost, že většinu praktických lékařů u nás tvoří ženy. Přitom právě praktický lékař je první, kdo by se měl o erektilní dysfunkci dozvědět a podle toho navrhnout případnou léčbu a konzultaci u specialisty. Praktičtí lékaři však mnohdy ani neví, do jaké míry mohou takového pacienta léčit,  a kde už je naopak potřeba sexuologa.

Specialisté upozorňují, že významnou roli hrají také partnerky, které netuší, jak na vzniklý problém správně zareagovat. Přitom některé lehčí poruchy lze vyřešit zlepšením vzájemné komunikace či úpravou sexuálních technik.  

Program jednoduše nabízí pomocnou ruku

Prolomit informační bariéru je cílem nového projektu, který nese název Program sexuálního zdraví a který byl vytvořen pod záštitou JEP. Měl by podpořit osvětu a zlepšit informovanost mezi laickou i odbornou veřejností.

Podle čerstvých údajů muži zbytečně dlouho otálejí, než se s problémy svěří. Trvá to prý až tři roky, než zamíří do správné ordinace, kde jim je nabídnuta skutečná pomoc.

Program sexuálního zdraví nabízí proto jednoduchý způsob, jak se během dvaceti minut dostat ke specialistovi. Na internetových stránkách www.edy.cz, které fungují jako virtuální ordinace, se pacient dozví o daném problému, je vyzván k návštěvě lékaře a navíc se rychle může dokonce objednat ke konkrétnímu sexuologovi v blízkosti svého bydliště.

Lékařů zapojených do projektu je nyní v ČR jednašedesát, z toho jedenáct jich působí v Praze. Program sexuálního zdraví rovněž zřídil bezplatnou telefonní linku na čísle 800 555 001, kde proškolení operátoři pomohou zájemcům vyhledat nejbližší ordinaci a případně pacienta rovnou objednat. Naprostá diskrétnost je zajištěna.

Reklama

Související články

Vědci mužům: Odložte viagru, vyrazte ven

Impotentní muži by měli zapomenout na viagru a svoji potenci podpořit spíše dlouhou procházkou na čerstvém vzduchu. Shodují se na tom odborníci z Lékařského...

Poruchy erekce jsou přehlíženým problémem

Čechy trápí problémy s erekcí stále více. Muži se však lékařům se svými potížemi často nesvěřují a ani odborníci nevěnují spokojenému sexuálnímu životu svých...

Plánování sexu muže zbytečně stresuje

Muži, kteří s partnerkami plánují čas či dokonce místo pohlavního styku, se s poruchami erekce potýkají častěji než pánové, kteří sex ponechávají náhodě...

Výběr článků

Načítám