Hlavní obsah

Nikotin a jeho působení na sexuální libido

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikotin, který se dnes nachází nejen v klasických cigaretách, ale také v e-cigaretách, nikotinových žvýkačkách, náplastech atd., může mít významné účinky na naše zdraví, včetně změn v produkci pohlavních hormonů a sexuálních funkcí.

Foto: Profimedia.cz

Podle výzkumů má nikotin negativní vliv na libido mužů i žen (ilustrační foto).

Článek

Nikotin v jakékoliv formě se dostává do celého těla, reprodukční orgány nevyjímaje. Sám o sobě tak bez ohledu na věk a zdravotní komplikace jedince reálně zvyšuje riziko vzniku erektilní dysfunkce.

Nikotin totiž stimuluje uvolňování hormonu adrenalinu, který zvyšuje srdeční frekvenci, zvedá krevní tlak a zrychluje dýchání. Je také spojen se stresem a ten zase se vznikem erektilní dysfunkce. Pro pevnou erekci jsou zapotřebí dobře průchozí cévy, přičemž nikotin je zužuje, což z dlouhodobého hlediska může vést k tomu, že do penisu neproudí dostatek krve.

Přestože nikotin kvůli adrenalinu stresuje tělo, na druhou stranu významně uvolňuje mysl, umožňuje lepší soustředění a může se dostavit určitá forma euforie. Tyto pozitivní pocity však pak převáží nad negativními fyzickými účinky a člověk si na něm snadno vytvoří závislost.

Nikotin zvyšuje riziko rakoviny plic a metastáz do mozku

Zdraví

O vlivu čistého nikotinu na sexuální touhu a libido však stále panuje řada nejasností. Negativní účinky byly dosud prokázány především u kuřáků jako takových.

Nikotin a sexuální touha u mužů

Jak ukázala studie z toku 2020, závislost na nikotinu vedla u kuřáků k sexuální dysfunkci nejen z pohledu poruchy erekce, ale také sexuální touhy, vzrušení a dosahování orgasmu.

Podobně dopadl i výzkum z roku 2021, která se zaměřoval na nízké libido u starších mužů – kuřáků klasických cigaret. Z výsledků vyplynulo, že souvislost, zejména pokud jde o sexuální touhu, je skutečně markantní. Podle vědců to může být způsobeno vlivem nikotinu na nervový systém a hormony, které jsou z velké části zodpovědné za libido, vzrušení a další.

Jak je tomu u žen?

Podle dosud provedených průzkumů má nikotin negativní vliv nejen na libido mužů. Ve studii z roku 2013 mělo se sexuální dysfunkcí problém až 34 % žen s poruchami souvisejícími s návykovými látkami, přičemž riziko dysfunkce bylo 3krát vyšší právě u žen závislých na nikotinu.

Další studie o tři roky později ukázala, že v období před menopauzou trpěly kuřačky opět častěji sexuální dysfunkcí. Čím více přitom kouřily a byly více závislé, tím nižší měly chuť na milování, hůře dosahovaly orgasmů apod.

Když skoncujete s kouřením

Jak ukázalo již několik výzkumů, pokud člověk přestane kouřit, dojde po určité době k velmi výraznému zlepšení jeho zdravotního stavu. A totéž pravděpodobně platí i pro nízké libido.

Ve studii z roku 2017 vědci zkoumali vliv odvykání kouření na intimní život mužů, kteří podstoupili operaci prostaty, a právě skoncování s kouřením spolu s dalšími faktory vedlo ke zvýšení sexuálních funkcí již 1-2 roky po operaci.

Jakou roli v tom však sehrál samotný nikotin, není přesně známo. To by mělo být odhaleno v dalších výzkumech.

Zahřívaný tabák je rizikovější než e-cigarety

Zdraví

Cigarety a jejich negativní vliv na ženské tělo

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pomoc při odvykání kouření

Reklama

Výběr článků

Načítám