Hlavní obsah

Nikotin zvyšuje riziko rakoviny plic a metastáz do mozku

Novinky, das

Doposud mnozí lidé tvrdili, že za škodlivostí cigaret stojí především nebezpečný tabákový kouř. Nikotin sám o sobě prý škodlivý není, tedy kromě jeho silné návykovosti. Nicméně nejnovější vědecký výzkum zveřejněný v časopise Journal of Experimental Medicine ukazuje, že u onemocnění rakovinou plic svou roli sehrává i nikotin, a to zejména při šíření onemocnění a vzniku metastáz do mozku.

Foto: Profimedia.cz

Nikotin je vysoce návyková látka, která zřejmě souvisí i s rozvojem metastáz u rakoviny plic.

Článek

Jak ukazují statistiky, až u 40 % nemocných s rakovinou plic se objevují i metastáze do mozku. Podle odborníků se tak nejčastěji děje u kuřáků, ale i lidí, kteří kouření cigaret nahradili nejrůznějšími moderními náhražkami obsahujícími nikotin a je jedno, zda se jedná o náplasti, žvýkačky, elektronické cigarety apod.

Bohužel prognóza lidí s rakovinou plic s metastázemi na mozku není vůbec dobrá. Průměrná délka života takto nemocných obvykle nepřesáhne 6 měsíců.

Vědci zanalyzovali nádory od zesnulých nemocných a našli v nich velké množství imunitních buněk mikroglií typu M2, které vytvářejí a uvolňují chemikálie, které podporují růst nádoru. Při laboratorních testech přitom lékaři z americké Wake Forest University zjistili, že právě nikotin je látkou, která podporuje tvorbu těchto mikroglií.

Když pak ve svém dalším výzkumu odstranili problematické mikroglie z mozku živých myší, došlo k přerušení vzniku mozkových metastáz, což významně zvýšilo přežití myší s rakovinou plic.

Je jedno, zda vykouříte tři cigarety denně, nebo celou krabičku. Plíce trpí podobně

Zdraví

Až polovinu lidí s diagnózou rakoviny plic tvoří bývalí kuřáci

Zdraví

Nikotinové náhražky nejsou řešením

Jelikož odvykání kouření u silných kuřáků je velmi obtížné a snadné to není ani pro jedince, kteří si vyslechli diagnózu rakoviny plic, často jim jsou nabízeny k lepšímu zvládnutí odvykání právě nejrůznější náhražky s nikotinem. Nyní se ale ukazuje, jak moc tyto náhražky mohou být zejména u nemocných s rakovinou plic zrádné.

U nás jsou v tomto směru velmi oblíbené elektronické cigarety založené na zahřívání tabáku, při jejichž kouření se neobjevuje žádný nebezpečný kouř. Bohužel si na ně ale lidé utvářejí větší závislost než tomu bylo u klasických cigaret. Snadno vyměnitelné náplně jsou z pohledu nikotinového zásahu totiž mimořádně účinné.

Tím, že většina náplní obsahuje směs chemických látek, která je kyselejší než mnohé typy vinné révy a zároveň chuťově příjemnější, způsobují, že u nich dochází k hlubší inhalaci a následně i ke zvýšené absorpci nikotinu.

„Naše výsledky však jasně ukazují, že nikotin má velmi silné účinky na progresi metastáz v mozku. Nemocní s rakovinou plic by tak měli být při odvykání kouření při používání nikotinových náhražek obezřetní,” varuje jeden z autorů studie profesor Watabe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám