Hlavní obsah

Nešťastné manželství může způsobovat zdravotní problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešťastné a komplikované manželství se může výrazně podepsat na zdravotním stavu obou partnerů. Vyplývá to ze studie amerických vědců, kterou zveřejnil odborný časopis Journal of Health and Social Behavior. Zadané páry však nemusí propadat skepsi. Pokud je jejich vztah bezproblémový, těší se lepšímu zdraví než jejich svobodní vrstevníci.

Článek

Podle šéfky výzkumu Debry Umbersonové se ale zdravotní potíže z rozhádaného vztahu prohlubují s věkem. Velmi častým dopadem hádek a nenávisti je vznik srdečních chorob, když se však ke stresu v domácnosti ještě přidá alkohol a cigarety, je efekt zničující a partneři se mohou rovnou "přestěhovat" ke svému lékaři.

Zcela mimo nebezpečí nejsou ani manželé, jejichž zdravotní stav je dobrý navzdory častým konfliktům. Výzkum totiž odhalil, že plody nešťastného soužití jedinci "sklízejí" až v pokročilém věku. "Nešťastné páry nyní mají další důvod, aby hledaly příčiny svých neshod a snažily se o zlepšení soužití," dodala Umbersonová.

Výzkum začal v roce 1986 a vědci se při něm zaměřili na celkem 1049 mužů a žen, kteří se dosud nerozvedli. Účastníci odpovídali na otázky ohledně kvality jejich manželství. Nechyběly ani dotazy na počet hádek a konfliktů. Vědce ale zajímal i zdravotní stav zúčastněných, který hodnotili na několikabodové stupnici.

Reklama

Související články

Hádky o teplotu ničí manželství

Newyorští psychiatři a psychoterapeutové si rozhodně nemohou stěžovat na nedostatek klientů. O obyvatelích města Velkého jablka je všeobecně známo, že tvoří...

Nemanželské děti

V posledních letech neustále stoupá počet narozených dětí mimo manželství. Jestli v roce 1990 bylo těchto dětí 8,6 procent ze všech narozených dětí, tak v roce...

Výběr článků

Načítám