Hlavní obsah

Nepříjemné pravdy o vztazích, které si málokdo přizná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné seznamování je v mnohém jednodušší. Pokud nemáte čas, nebo nechcete opakovaně chodit na rande s cizími lidmi, nabízejí se online seznamky všeho druhu. Ani tak to ale neznamená úspěch. Chcete-li vybudovat trvalejší pouto, je třeba si o vztazích uvědomit některé věci, které nejsou vždy příjemné.

Foto: Profimedia.cz

Závidíte jiným jejich dokonalý život a chcete ho také?

Článek

Něco se vždy pokazí

Pokud se domníváte, že při velké snaze a přečtení mnoha článků a rad docílíte šťastného vztahu bez hádek a potíží a budete mít svou vysněnou pohádku, pak asi budete velmi zklamaní. Nic v životě není stále zalité sluncem, ani vztah.

Realita je mnohem krkolomnější – vždy se najde nějaká překážka, které bude třeba čelit – nemoc, úraz, neshody atd. Čím dříve pochopíte, že věci nebudou dokonalé, tím dříve se adaptujete a připravíte na všechny fáze vztahu, vysvětluje vztahový odborník James Michael Sama.

Než vyhrajete, musíte něco ztratit

Byli jste už na třetím rande a pořád to není ono, takže je čas to vzdát? I takový je život. Randění je podobné jako loterie – někdy musíte prohrát, abyste později vyhráli. Pokud nikdy neprohrajete, pak je podle odborníků zaručeno, že ve skutečnosti ani nikdy nevyhrajete.

Nejčastější problémy ve vztazích, které stojí za rozchody

Vztahy a sex

Očekáváte od druhých příliš mnoho

Je více než podstatné si stanovit vlastní standardy a hranice, které nikdy neporušíte. Nikdy se nespokojíte s ničím menším, než co si skutečně zasloužíte, a čas věnujte jen těm, kteří si ho skutečně zaslouží.

„Osobně si myslím, že mnoho lidí to bere ale až příliš vážně a očekávají naprostou dokonalost. Je třeba být flexibilní a uvědomit si, že nikdo není dokonalý, ani vy ne. Je třeba dělat kompromisy a přijímat lidi takové, jací jsou. Ne jaké je chceme mít,“ komentuje to Sama.

„Ideál“ podle života jiných

Díky sociálním sítím můžete být v neustálém spojení s lidmi, které nemáte poblíž. Stejně tak sledovat ty, které neznáte, a obdivovat jejich na první pohled dokonalé životy. A v tom je ten problém – mnoho lidí natolik propadne představovanému „ideálu“ dokonalého života, že ho chtějí taky.

Jenže srovnávání nikdy nepřinese nic dobrého. Nepotřebujete „cizí“ dokonalý vztah – stačí takový, který učiní spokojenými vás i protějšek, nabádá odborník.

Na co se ve zdravém vztahu nikdy nezapomíná

Vztahy a sex

Kolik dáte, tolik požadujte

Příliš mnoho lidí očekává od svých partnerů mnohem vyšší standardy, než mají sami. Chcete někoho, kdo je dokonalý, cvičí několikrát týdně, ale sami sportu moc nedáte a milujete vše nezdravé?

Pokud od protějšku hodně očekáváte, měli byste do vztahu stejně tolik vkládat.

Mnohé nebude tak, jak jste si představovali

Máte svou jasnou představu, jak bude váš život a vztah vypadat? S téměř stoprocentní jistotou takové nikdy nebudou. Snít a snažit se můžete, jak chcete, ale to nejkrásnější a možná i nejděsivější na vztazích je to, že nemůžete nikdy vědět, jaké budou.

„Nejšťastnější chvíle bývají často ty, které nevidíme přicházet, a právě to je dělá skvělými,“ dodává k tomu Sama.

Když se do vztahu vloudí boj o moc

Vztahy a sex

Činy jsou důležitější než slova

Říct někomu, že vám na něm záleží, je sice krásné, ale nikdy to nebude zcela stačit. Je třeba to dokládat i činy.

Minulost musíte nechat za sebou

Někdy je dobré se ohlédnout zpět, abyste zjistili, kde jste byli a kam jste pokročili. Příliš se zaměřovat na minulost se ale nevyplácí. Je dobré se z ní poučit, pokud je to třeba, a jít dál.

Nejdřív musíte být spokojeni sami se sebou

Jeden z posledních bodů, který ale rozhodně není o to méně důležitý. Nejdůležitější vztah, o který je třeba pečovat, je ten, který máte sami se sebou. Pokud s ním budete spokojeni, teprve pak můžete hledat štěstí ve vztahu s někým dalším.

Jedenáct znamení, která napoví, že jste ve vztahu se sobcem

Vztahy a sex

Osm znaků, že spolu trávíte moc času

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink, Individuální psychoterapie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám