Hlavní obsah

Když se do vztahu vloudí boj o moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem každého zdravého vztahu by měla být vedle lásky také rovnost a vzájemný respekt. Jak poznat, že se z vašeho partnerského vztahu stává bojiště, kde soupeříte o moc, případně už jeden člověk ovládá druhého?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Romantický vztah by nikdy neměl být bojem o moc. I když není vždy reálné, aby si byli partneři vždy ve všem rovni, lidé ve zdravých vztazích o to alespoň neustále usilují. Místo toho, aby se snažili upevnit svou vlastní moc, chtějí, aby měli oba stejné šance v rozhodování.

Bohužel ne všechny vztahy se řídí uvedeným vzorem. Často bývá rovnováha sil silně vychýlena, přičemž potřeby a city jedné osoby mají přednost. Silný partner z takové dynamiky těží, ten slabší bude většinou dost trpět, uvádí pro server Psychology Today sociální a vztahová psycholožka Juliana Breinesová.

V rámci různých studií a výzkumů byly identifikovány některé negativní zkušenosti spojené se vztahy, kde má jeden z partnerů výraznější převahu a moc nad druhým. Pokud i vy v tom svém rozeznáte níže uvedené body, může to značit, že ani u vás to není s rovnováhou vztahu v pořádku.

Nejčastější varovné signály upozorňující na manželství v nesnázích

Vztahy a sex

Nemohou být sami sebou

Mocní lidé se často cítí svobodněji, zatímco ti „podřízení“ se často podvolují potřebám ostatních.

Dřívější studie například zjistila, že jedinci, kteří mají ve vztahu menší moc, častěji skrývají negativní myšlenky a pocity během každodenních interakcí s partnery. Jiná studie pak poukázala na fakt, že i pouhé myšlenky na dobu, kdy byl někdo pod „nadvládou“ druhého, s sebou nesly pocity, že dotyční nemohli být sami sebou a sdílet své skutečné pocity.

Omluvy jen od jednoho z partnerů

Moc či nadvláda nad jinými u lidí často snižují motivaci omlouvat se za vlastní chyby. Řada studií to také prokázala, mocnější jedinci ve vztahu mnohdy bagatelizovali, vymlouvali se nebo rovnou obviňovali druhé. Ti, kteří pak byli mnohdy neprávem obviňováni, se častěji omlouvali, i když nemuseli.

Podle čeho spolehlivě poznat neupřímnou či falešnou omluvu

Vztahy a sex

Jednostranné škádlení, popichování

Třetí červenou vlajkou bývá podle odborníků tzv. asymetrické škádlení. To bývá často neškodné, mnohdy ale může být využito i k ponížení nebo zlehčování situace. Čím větší převahu pak člověk nad druhým ve vztahu má, o to častěji záměrně a s větší negativitou popichuje druhého.

Člověk jako vztahový inventář

Výzkumy naznačují, že lidé prosazující větší moc ve vztahu častěji druhé objektivizují, hodnotí je z hlediska užitečnosti a méně zohledňují jejich lidskost. Jak pak zjistil výzkum, dehumanizující účinek chování, kdy někdo bere druhého jako „vybavení“ vztahu, výrazněji zvyšuje riziko sexuálního vykořisťování.

Špatný pocit v blízkosti „mocných“

Jak odborníci vysvětlují, síla moci vytváří mezi partnery specifické prostředí. Zatímco mocní mají prostředí bohaté na odměny, jejich protějšek se nachází v prostředí „bohatém na hrozby“. Je tak třeba zůstat ostražití a snažit se vyhnout trestům nebo dopadům síly mocných.

Existuje cesta ven?

Nerovnováha moci ve vztahu může vytvořit začarovaný kruh, kde negativní důsledky slouží pouze k jejímu posílení. Čím větší nátlak na jednu osobu, tím hůře se bude hájit a o to více získá druhý navrch.

Uvedenou nerovnováhu ve vztahu lze za určitých podmínek napravit, pokud bude ten, který druhého ovládá, ochoten na problému pracovat. Mnohem častějším řešením ale bývá ve většině takových případů rozchod.

Zcela jednoznačné by mělo být opuštění takového vztahu ve chvíli, kdy se v něm objevují známky zneužívání. Bohužel ale právě to je často důvodem natolik nízkého sebevědomí, že zneužívaný nenajde dost sil k odchodu.

Běžné způsoby, jak omlouváme toxické chování druhých

Vztahy a sex

Proč nám mozek dovolí milovat násilníka

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Párová terapie

Reklama

Výběr článků

Načítám