Hlavní obsah

Neoprávněná žárlivost a co s ní lze dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mnohem snazší ospravedlnit svoji lásku než svoji žárlivost. Většina lidí se již někdy v minulosti s žárlivostí potýkala, ať už se jednalo o sourozence, kamaráda, nebo partnera. Někteří pak znají i nepříjemný pocit, kdy vás žárlení pohltí a vy začnete zpochybňovat vše, co vámi milovaná osoba dělá.

Foto: Envato

Nepřetržité a nesmyslné žárlení může vést až k rozpadu vztahu.

Článek

Jak poznat, že vaše žárlení není ničím ospravedlněné? A co se v takovém případě dá dělat? Na tyto otázky odpovídá psycholožka a sexuální koučka Lori Beth Bisbeyová.

Tři důvody, proč lidé žárlí

Cítí se nejistí

Nejčastější příčinou žárlivosti je vlastní nejistota. Když pochybujete o své hodnotě, snadno začnete přemýšlet nad tím, že si váš partner najde někoho atraktivnějšího, chytřejšího či zábavnějšího a rozhodne se vás opustit.

Často je také žárlení důsledkem nedostatku času spíše než nedostatku náklonosti. Zkrátka chcete, aby s vámi partner strávil celý den, ale on musí pracovat. Často se pak přistihnete, jak žárlíte na jeho kolegy z práce.

Jak zastavit nevěru partnera

Vztahy a sex

Možná vás překvapí, že lidé, kteří si jsou naprosto jisti ve všech oblastech svého života, tápou ve svých milostných vztazích. Extrémně sebevědomí podnikatelé si tak například mnohdy nebývají jistí ve vztahu k partnerovi.

Mají problémy s důvěrou

Další obvyklou příčinou žárlení jsou problémy s důvěrou. Pokud je váš celkový pohled na život takový, že lidem nelze důvěřovat, je pravděpodobné, že budete žárlit. A to velmi často.

Trpí úzkostí a úzkostnými stavy

Někdy je žárlení způsobeno až úzkostnou potřebou připoutat se k jinému člověku. Lidé, kteří se stávají takto závislými na partnerovi, se obávají, že ho ztratí. Mají strach, že je jejich partner nebude dostatečně milovat.

Žárlivost, která se objeví jako občasná prchavá emoce, může být signál, že se ve vztahu něco nepovedlo. Častá a nepřetržitá žárlivost ale dokáže vztah zcela zničit, protože vytváří neustálou negativní atmosféru. Tento typ žárlení se projevuje jako obsedantní.

Boj se žárlivostí

Pokud se přistihnete, že žárlíte pravidelně a často, pokuste se zjistit, zda je tento pocit založený na reálném základě. Pokud si nesete problém s žárlivostí i z předchozích vztahů, je pravděpodobné, že zdrojem jste vy a vaše problémy se sebevědomím či důvěrou. Pokud je pro vás žárlení neobvyklé, pokuste se zjistit, co přesně ve vás tyto pocity vyvolává.

Změnilo se chování vašeho partnera? Změnil váš partner způsob oblékání? Věnuje více času svému vzhledu? Přijímá najednou večer hovory a rychle je ukončuje, když se přiblížíte na doslech?

Pokud existují známky toho, že se vám partner vzdaluje nebo je vám nevěrný, najděte způsob, jak zjistit, co se doopravdy děje. Promluvte si spolu, sdělte si svoje obavy. V těchto případech může být žárlivost oprávněná. Partnera ale neobviňujte ani nebuďte konfrontační, a pokud se vaše obavy potvrdí, vyhledejte pomoc terapeuta nebo kouče.

Tři kroky, jak probudit unavený vztah

Vztahy a sex

Pět tipů, jak se vypořádat s nesmyslnou žárlivostí

Pracujte na svém sebevědomí

Začněte s tím, jak vnímáte sebe a své tělo. Pokud cítíte, že jej nemilujete, udělejte, co je třeba, aby se to změnilo. Přistupte ke změnám, které vám pomohou zvýšit dobrý pocit sami ze sebe. Také více přemýšlejte nad vašimi pozitivními charakterními rysy. Co přinášíte do vztahu hodnotného? Jaké jsou vaše nejvýjimečnější vlastnosti?

Procvičujte pozitivní myšlení

Zpočátku se může zdát, že pozitivní myšlení je trochu falešné a strojené. Přesto ale vytrvejte, vnímejte svoje pocity a přeměňte vaše negativní myšlenky na pozitivní.

Buďte vděční

Začněte každý den se zaměřením na vše, za co jste vděční. Veďte si knihu vděčnosti, do které si zapisujte lidi a věci, kteří ve vás probouzejí vděčnost. Své díky vyslovujte nahlas. Přemýšlejte o vděčnosti a o věcech, lidech a situacích, za které jste ve svém životě vděční. Zkuste si pro to vyhradit krátký čas ráno i večer.

Místo toho, abyste se negativně srovnávali s ostatními, přáli si mít něco, co mají oni, a trápili se tím, že je někdo lepší než vy, zdůrazněte vše, za co jste vděční.

Věnujte každý den čas na spojení s partnerem

Držte se u snídaně za ruce. Ujistěte se, že jste se políbili, když jste vstávali, když jste ráno odcházeli a když jste se večer znovu setkali. Každý den se alespoň dvakrát pořádně obejměte. Přitulte se k sobě na několik minut, když ležíte večer v posteli nebo společně sledujete televizi.

Pokud jste ve vztahu na dálku, nezapomeňte si každý den zavolat. Pokud jste oba velmi zaneprázdnění, nechávejte si vzkazy. Prostě se ujistěte, že děláte každý den něco pro to, abyste se spojili se svým partnerem.

Zapojte se do terapie a osobního rozvoje

Ve vaší minulosti mohou být věci, které negativně ovlivňují vaše sebevědomí a romantické vztahy. Vyzkoušejte terapii či koučování, abyste se nadále rozvíjeli, zlepšovali a pracovali na tom, abyste byli tou nejlepší verzí sebe sama.

Díky osobnímu rozvoji můžete vyřešit minulost a naučit se novým dovednostem pro současnost a budoucnost.

Když se mobil stane vaším milencem: 4 důvody, proč technologie ničí manželství

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink

Reklama

Výběr článků

Načítám