Hlavní obsah

Když se mobil stane vaším milencem: 4 důvody, proč technologie ničí manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie nám v mnohém ulehčují život včetně toho partnerského. Nabízejí například rychlou možnost, jak partnerovi napsat, jestli by po cestě domů mohl koupit brambory, nebo mu oznámit, že se dnes zdržíte v práci. Když ale žijete převážně ve virtuálním světě, ze vztahu se začne vytrácet blízkost. Jaké jsou důvody, proč technologie ničí manželství?

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Možná si říkáte, jestli by naopak větší propojení nemělo způsobovat i větší blízkost. Odpověď zní ano i ne.

Je pravdou, že online kontakt je lepší než žádný kontakt. Virtuální spojení však nikdy nenahradí to fyzické a často má tendenci váš vztah ještě zhoršit. Psycholožka Susan Heitlerová sepsala čtyři důvody, proč vám technologie ničí manželství.

1. Technologie usnadňují vyhrocené hádky

Mnoho lidí má tendenci jednat impulzivně pokaždé, když je něco naštve. O to lehčí je to pak přes e-mail nebo textovou zprávu. Pokud kliknou na tlačítko „odeslat“ dříve, než se stihnou uklidnit a promyslet si taktičtější reakci, pravděpodobně je čekají problémy.

2. Neustálé kontrolování notifikací na mobilu narušuje společně trávený čas

Pokud používáte nepřeberné množství komunikačních kanálů a komunikujete přes mobil s každým – od přátel přes obchodní partnery, nejspíše vás to stojí hodně času. Udržování všech těchto spojení vás okrádá o čas s partnerem. Každé narušení společného času snižuje intenzitu vašeho spojení.

Mobily ovlivňují naši náladu, spánek i tělo

Zdraví

3. Virtuální spojení nemůže nahradit fyzickou intimitu

Když obdržíte textovou zprávu nebo si přečtete e-mail, získáte pouze informace. Nedostanete úsměv, objetí, smích ani dotek. To, co podporuje láskyplné pocity s milovaným partnerem, obvykle zahrnuje fyzický kontakt – jednoduché věci, jako je láskyplný pohled do očí, držení se za ruce, šeptání sladkých slov.

Kontakt z očí do očí a kontakt kůže na kůži – to vše zapíná hormon lásky oxytocin. Tato chemická látka v mozku posiluje pocity náklonnosti a zvyšuje pocit sounáležitosti s partnerem. To je něco, co nelze vyjádřit prostřednictvím textové zprávy.

4. Zprávy si lze často nesprávně vyložit

Ne všechno se dá sdělit pouze prostřednictvím psaných slov. Když neslyšíme hlas druhého, můžeme si jeho sdělení chybně vyložit. Například neutrální sdělení „Uvidíme se po práci“ může být citlivým člověkem interpretováno jako rozčílený příkaz. Lepší volbou pak bývá alespoň telefonní hovor, i tam ale chybí řeč těla.

Sexting a jeho vliv na vztah

Vztahy a sex

Reklama

Výběr článků

Načítám